Mange gør det - men derfor bør du ikke gemme adgangskoder i din browser

Nicolai Busekist

16 timer siden

|

14/05/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange vælger at gemme sine adgangskoder i den browser, de bruger, men det er ikke en god idé.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Hvis du f.eks. bruger Google Chrome, har du med stor sandsynlighed fået spørgsmålet, om browseren skal gemme dine adgangskoder for dig. Mange siger ja - for så har man alle oplysninger samlet ét sted. Og det føles sikkert, fordi de ligger bag muren af din Google-konto.

Men selvom det føles sikkert, er det ikke nødvendigvis tilfældet i praksis. Google Chrome er kun ét eksempel på en browser, der kan gemme adgangskoder. Flere browsere har denne funktion, men Chrome er typisk for, hvad problemet er.

I denne artikel bliver du præsenteret for flere grunde til, hvorfor du hellere bør vælge en ekstern app til håndtering af dine adgangskoder og undlade at bruge browserens indbyggede løsning.

En vigtig faktor er synkronisering mellem enheder. Når du aktiverer denne funktion, synkroniserer browseren alle gemte oplysninger mellem alle enheder, hvor du er logget ind - inklusive adgangskoder og andre følsomme data.

Det øger antallet af adgangspunkter og dermed risikoen for, at dine oplysninger bliver kompromitteret. Dette skyldes, at browserbaserede håndteringer ofte benytter online lagring via din konto, frem for lokal lagring. Specialiserede værktøjer gemmer typisk data lokalt, hvilket mindsker risikoen for deling.

Et andet problem er delt adgang til enheder. Hvis du gemmer dine adgangskoder i browseren, kan alle med adgang til din enhed og browser potentielt få adgang til dine logins. Det gælder også ondsindede personer, der på en eller anden måde formår at få fjernadgang til din computer.

Browsere udfylder ofte adgangskodefelter automatisk, hvilket gør det endnu nemmere for uvedkommende. Du bliver måske ikke hacket, men en bekendt kan uforvarende få adgang til dine mest private oplysninger, hvis du låner vedkommende din telefon eller computer et øjeblik.

Mange personlige oplysninger samlet

Derudover indsamler browsere mange personlige oplysninger som telefonnumre, adresser, browserhistorik og andre data. Ved også at tilføje dine adgangskoder skaber du ét centralt sted med meget identificerbare informationer. Det forstørrer dit digitale fodaftryk og gør dig mere sårbar i tilfælde af datalæk.

Browsere kan også benytte svagere kryptering af adgangskoder end dedikerede programmer. Hackere ved ofte, hvor disse oplysninger ligger gemt, og kan bruge teknikker som credential dumping til at få adgang til dem.

Desuden er det ikke alle browsere, der tilbyder tofaktorgodkendelse som standard, hvilket ellers er en meget vigtig sikkerhedsbarriere mod tyveri. Mange programmer til adgangskodehåndtering tilbyder derimod en primær adgangskode, som tilføjer et ekstra sikkerhedslag.

Endelig er adgangskoder gemt i browsere sårbare over for malware, som specifikt er designet til at stjæle dem. Malware kan finde og dekryptere adgangskoderne og sende dem til cyberkriminelle.

Også browser hijacking, hvor browserens indstillinger ændres uden tilladelse, kan føre til stjålne loginoplysninger, identitetstyveri og økonomisk svindel. Ved at bruge et program specifikt udviklet til adgangskodehåndtering, undgår du disse risici.

Vælg din adgangskodehåndtering med omtanke

Det skal dog siges, at ikke alle programmer til adgangskodehåndtering er lige sikre. Nogle holder dig logget ind for længe ad gangen, hvilket øger risikoen for, at dine oplysninger bliver opsnappet.

Det er derfor en god idé at vælge et værktøj, der er mere restriktivt i brug. Det kan godt være, du skal logge ind lidt oftere - men til gengæld er dine oplysninger bedre beskyttet.