Kæmpe brøler: Facebook sagsøgt i 45 forskellige stater - Her er hvorfor

Christian Pedersen

4 uger siden

|

25/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Facebook står overfor store juridiske problemer, da de lige nu er sagsøgt i over 45 forskellige stater. Læs hvorfor her.

Mest læste i dag

Meta, moderselskabet bag Facebook, står over for et omfattende juridisk slag, da de nu sagsøges i 45 amerikanske delstater samt District of Columbia.

Sagsøgerne hævder, at Meta ikke har gjort tilstrækkeligt for at beskytte børn og teenagere på deres platforme, og at virksomheden bevidst har nedtonet risikoen for unges mentale helbred.

Meta beskyldt for vildledning

Søgsmålet kommer efter længere tids bekymring omkring, hvordan sociale medier påvirker unge brugere.

Ifølge The New York Times beskyldes Meta for at have vildledt offentligheden om de potentielle farer ved deres platforme.

Bekymringerne omfatter risikoen for seksuel grooming, chikane, mobning og bodyshaming.

Dr. Vivek H. Murthy, USA's øverste sundhedsrådgiver, har opfordret til synlige advarsler på sociale netværk, ligesom det kendes fra tobaksprodukter. Det skriver Mobilsiden.

Han udtalte, at platforme som Facebook, Instagram og TikTok udgør en reel sundhedsrisiko for unge menneskers mentale helbred.

Interne advarsler ignoreret

Søgsmålet hævder, at Meta, herunder Mark Zuckerberg, har været advaret internt om farerne ved deres platforme.

Alligevel har ledelsen ignoreret disse advarsler og fortsat målrettet deres indhold mod unge brugere.

Interne dokumenter afslører, at Meta-direktør David Ginsberg i april 2019 opfordrede til en undersøgelse af problemstillinger som ensomhed og overdreven brug blandt teenagere på Instagram og Facebook, men forslaget blev afvist på grund af ressourcebegrænsninger.

Susan Li, Metas nuværende økonomidirektør, udtalte, at projektet ikke modtog finansiering på grund af mangel på ressourcer.

Instagrams chef Adam Mosseri afviste også anmodningen og sagde, at projektet ikke ville blive finansieret foreløbig.

Anklagerne om offentlig vildledning

Retsdokumenter viser, at Metas ledelse har rost sikkerheden på deres platforme offentligt, mens de har nedtonet risikoen for unge brugere.

Anklagerne vil tvinge Meta til at implementere stærkere sikkerhedsprotokoller for at beskytte mindreårige online.

Meta afviser anklagerne

Meta har afvist anklagerne og hævder, at sagen giver et misvisende billede af deres engagement i at beskytte unge mennesker.

Intern dokumentation viser dog, at Meta har en strategi, der går ud på at øge teenagernes engagement på platformene.

Ekspertudtalelse

Imran Rashid, speciallæge og forfatter til bogen “Sluk”, der handler om, hvordan teknologi påvirker mennesker, mener, at der venter et stort oprydningsarbejde.

“Der venter et kæmpe oprydningsarbejde – og jeg ser frem til, at fagfolk og forældre over hele landet smøger ærmerne op og begynder at tage ansvar,” siger han.