Ikke set før: Samsung står overfor allerførste strejke

Christian Pedersen

1 uge siden

|

10/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette er den største protest i Samsungs historie.

Mest læste i dag

Samsung står over for en hidtil uset udfordring, da tusindvis af medarbejdere har indledt en omfattende strejke.

National Samsung Electronics Union (NSEU) har annonceret en ubegrænset strejke for at lægge pres på ledelsen, efter at forhandlinger om lønninger og arbejdsforhold er gået i hårdknude.

Strejken begyndte den 8. juli med over 5.000 ansatte, der lagde arbejdet ned i tre dage.

Dette følger en tidligere éndagsstrejke i juni, som var den første af sin slags i Samsungs historie.

Men nu er det altså blevet noget mere alvorligt.

NSEU, som repræsenterer cirka 30.000 medlemmer, mere end en femtedel af Samsungs samlede arbejdsstyrke, har gjort det klart, at strejken vil fortsætte på ubestemt tid, indtil ledelsen går med til at forhandle.

En talsmand for Samsung har udtalt, at strejken ikke vil påvirke produktionen:

"Samsung Electronics vil sikre, at der ikke sker forstyrrelser på produktionslinjerne." Men fagforeningen hævder det modsatte og siger, at der allerede er "klare forstyrrelser i produktionen." Det skriver Ziare.

NSEU's krav inkluderer en højere lønstigning end de 5,1%, som Samsung tilbød i marts, bedre ferieforhold og mere gennemsigtighed omkring præstationsbonusser.

Forhandlingerne har stået på siden januar uden at nå til enighed, og fagforeningen er fast besluttet på at fortsætte kampen.

Samsung Electronics er et af verdens største producenter af smartphones og højkvalitets hukommelseschips, der bruges i kunstig intelligens.

Virksomheden er hjørnestenen i Samsung Group, som er en af Sydkoreas største "chaebols" (familieejede konglomerater).

Historisk set har Samsung modarbejdet dannelsen af fagforeninger, og først i slutningen af 2010'erne blev den første fagforening etableret i Samsung Electronics.

Denne strejke markerer derfor et betydeligt skifte i virksomhedens arbejdsforhold.

Strejken og dens udfald vil blive nøje fulgt af både industri og arbejdskraftsorganisationer globalt, da det kan sætte en præcedens for fremtidige arbejdsforhold i teknologisektoren.