En ny undersøgelse viser, at hver fjerde danske mindre og mellemstor virksomhed (SMV) allerede er blevet ramt af cyberangreb.
Telenor og Tryg har i fællesskab kortlagt, hvordan SMV’er i Danmark står over for en voksende cybertrussel, som flere virksomheder ikke er forberedte på at håndtere.
Cyberforsikring mangler
Selvom truslen mod virksomhedernes data og systemer er stigende, har kun 13 procent af SMV'erne investeret i robust cybersikkerhed.
For Telenors erhvervsdirektør, Mikkel Kruse, er det bekymrende, da cyberangreb kan få alvorlige økonomiske konsekvenser og i værste fald føre til konkurs, hvis virksomheder ikke er forberedte.
”Mange SMV'er gør allerede en indsats for at beskytte sig mod cybertrusler, men det kan stadig komme som en overraskelse, når et angreb rammer,” siger han. Det skriver Telenor selv.
Menneskelige faktorer og AI-fremstillede trusler
Ifølge Telenor udgør den menneskelige faktor stadig en stor risiko.
Angribere benytter blandt andet kunstig intelligens til at skabe falske hjemmesider og phishingmails, der får medarbejdere til at klikke på skadelige links.
Derfor understreger Mikkel Kruse, at uddannelse af medarbejdere i cybersikkerhed er en nødvendighed.
Partnerskab for forebyggelse
For at imødekomme truslen har Telenor og Tryg udviklet et nyt forsikringssamarbejde målrettet SMV’er.
Forsikringen dækker både forebyggelse og håndtering af cyberangreb og inkluderer rådgivning samt software fra Telenor, der hjælper med at opdage og blokere skadelige links.
Med næsten 30 procent af danske SMV'er, der allerede er ramt af cyberangreb, er opfordringen fra Telenor og Tryg klar: Forebyggelse og uddannelse er nøglen til at beskytte sig mod en digital trussel, der kun ser ud til at blive større.