Hackerens bedrift, som blev præsenteret under hackerkonferencen Chaos Communication Congress (CCC) i Hamborg, blev udført fra Jorden, hvor han reparerede satellittens software. Dermed beviste han, at det ikke var nødvendigt at befinde sig nær den pågældende satellit for at reparere den.
Hackerens alias, PistonMiner, formåede at genoplive en satellit ved navn BeeSAT-1 (Berlin Experimental and Education Satellite), der er en såkaldt cubesat. Det betyder, at det er en kubusformet satellit, der ikke er større end en skotøjsæske.
BeeSAT-1 blev opsendt i 2009 af det Tekniske Universitet i Berlin til en højde af 700 kilometer over Jorden. Satellitten skulle demonstrere, at mindre satellitter kunne benytte samme teknologier som større.
Allerede to år senere begyndte der dog at opstå problemer, da satellitten sendte defekte data tilbage til Jorden. I 2013 blev selv backupsystemet ubrugeligt, hvilket markerede enden for BeeSAT-1's operationelle funktion, skriver det hollandske medie NU.
De oprindelige producenter antog, at satellittens computere var blevet beskadiget af stråling i rummet. Men PistonMiner opdagede, at problemet derimod var forårsaget af en fejl i softwaren, som fik satellitten til at sende korrupte data.
Normalt kan softwarefejl på satellitter rettes ved at sende opdateringer fra Jorden, men denne funktionalitet var ikke indbygget i BeeSAT-1. PistonMiner udnyttede dog en sårbarhed i satellittens software, der gør det muligt at læse og modtage kommandoer fra Jorden.
Denne sårbarhed gav hackeren adgang til at 'overtage' satellitten og rette den defekte kode. Men at etablere kontakt med satellitten var dog lidt af en udfordring, forklarede PistonMiner under sin præsentation.
Satellitten passerer over Berlin hver halvanden time, hvilket kun giver hackeren maksimalt 15 minutter til at sende kommandoer. Til trods for udfordringerne lykkedes det at få BeeSAT-1 til at fungere igen, hvilket betyder, at den nu er operationel igen efter mere end ti års inaktivitet.