Google opfordrer: Slå dette fra på din telefon

Christian Pedersen

6 uger siden

|

03/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette burde du ifølge Google slå fra på din telefon.

Mest læste i dag

En ny bekymring fra Google har kastet lys over, hvordan 2G-forbindelser på Android-telefoner kan udnyttes af kriminelle til at udføre SMS-svindel.

Ifølge interesseorganisationen GSMA’s “Fraud and Security Group” bør forbrugere være ekstra opmærksomme på de sikkerhedsrisici, der er forbundet med det aldrende 2G-netværk.

Falske basestationer og Stingrays

Svindlere anvender såkaldte Stingrays, som er falske basestationer, til at tvinge mobiltelefoner i nærheden til at skifte fra moderne netværk som 4G og 5G tilbage til 2G.

Denne ældre netværksteknologi mangler de avancerede sikkerhedsprotokoller, som nyere standarder har, hvilket gør det lettere for kriminelle at sende forfalskede SMS-beskeder, der ser ud til at komme fra pålidelige kilder.

Når telefonen er på 2G-netværket, kan svindlere sende SMS-beskeder, der tilsyneladende kommer fra venner, firmaer eller myndigheder.

Dette gør det sværere for modtagere at skelne mellem ægte og falske beskeder, og dermed er der en højere risiko for, at de bliver ofre for svindel. Det skriver Google selv.

Google’s anbefalinger

Google har taget initiativ til at informere brugerne om denne sårbarhed og opfordrer til, at 2G-forbindelser deaktiveres på Android-enheder.

Siden udgivelsen af Android 12 har det været muligt at slå 2G fra, og det kan gøres via indstillingerne for mobilnetværk, som ofte findes under “Forbindelse” i telefonens menu.

Stingrays og lignende udstyr er tilgængeligt online og kræver ikke meget teknisk ekspertise for at blive anvendt, hvilket har ført til en stigning i denne type svindel.

Initiativer i Danmark

Tidligere i år lancerede danske teleselskaber et fælles initiativ for at beskytte mod SMS-svindel på netværksniveau.

Dette tiltag blev iværksat for at øge sikkerheden og mindske risikoen for, at brugere falder i svindleres fælder.

At tage disse skridt kan være afgørende for at beskytte sig mod den stigende trussel fra svindlere, der udnytter sårbarheder i ældre mobilnetværksteknologier.