Rundt om i verden bliver Google kritiseret af op til flere regeringer for monopolistiske praksisser. Ifølge Nikkei Asia vil Japans Fair Trade Commission (JFTC) angiveligt annoncere, at Google har overtrådt landets konkurrencelove i forbindelse med sin søgemaskine og Chrome-browser.
JFTC forventes at udsende et påbud om at stoppe disse praksisser. Tilsynsmyndigheden indledte en undersøgelse af Googles praksisser i oktober sidste år. Det skriver mediet Engadget.
JFTC beskylder angiveligt Google for at kræve, at smartphone-producenter underskriver en kontrakt, der fastslår, at Chrome ikke blot skal være forudinstalleret på alle enheder, men også placeres et specifikt sted på skærmen.
Producenterne bliver angiveligt tvunget til at indgå denne aftale for at få adgang til Google Play på deres enheder. Det er en af årsagerne til, at Japan har i sinde slå hårdt ned på Google - og de er ikke det eneste land, der har valgt at gøre dette.
I USA fastslog den føderale dommer Amit Mehta i november, at Google 'er en monopolist' inden for søgemaskineindustrien.
Det amerikanske justitsministerium (DoJ) krævede herefter, at Google sælger Chrome, da dette 'permanent vil stoppe Googles kontrol over denne kritiske adgangsportal til søgning og give konkurrerende søgemaskiner mulighed for at få adgang til browseren, som for mange brugere er porten til internettet'.
Justitsministeriet krævede også, at Google stopper med at favorisere Chrome på Android-enheder. Google har for nylig fremlagt et forslag for at imødekomme DoJ, men har samtidig meddelt, at det vil appellere dommerens afgørelse, inden en høring, der er planlagt til at finde sted i april næste år.
Derfor er der meget, der tyder på, at Google kommer til at møde modstand i flere lande rundt omkring, hvilket kan betyde, at de er tvunget til at bruge både energi og penge på diverse retssager.