Forbud mod router fra Kina overvejes: Findes sandsynligvis allerede i dit hjem

Nicolai Busekist

21 timer siden

|

07/01/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
USA overvejer et forbud mod salg af en populær kinesisk router - en enhed, der allerede findes i mange hjem her i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Undersøgelsen kommer som følge af stigende bekymringer om cybersikkerhedsrisici forbundet med producenten TP-Link Technology Co. Routeren er en bestseller i flere lande verden over, og har priser på mellem 50 og 100 dollars for de fleste modeller.

TP-Link er etableret i Kina, men virksomheden har en enhed baseret i Californien. Brug af TP-Link-routere har ført til flere undersøgelser af mulig kinesisk indblanding via cyberangreb udført gennem enhederne.

Flere føderale myndigheder, herunder Handels-, Forsvars- og Justitsministeriet i USA, undersøger produktet og virksomheden bag det. De forsøger at afgøre, om enhederne udgør en sikkerhedsmæssig risiko og kan anbefale et forbud allerede i 2025, oplyser kilder til The Wall Street Journal.

Et kontor under det amerikanske handelsministerium har angiveligt allerede indkaldt TP-Link til at levere oplysninger, tilføjer kilderne.

En analyse foretaget af Microsoft i oktober viste, at en kinesisk hackergruppe opretholdt et omfattende netværk af kompromitterede netværksenheder - herunder tusindvis af TP-Link-routere, rapporterede The Wall Street Journal.

Hackere blev afsløret i at have rettet angreb mod vestlige organisationer som tænketanke, regeringsorganisationer, velgørenhedsorganisationer og leverandører til forsvarsministeriet gennem TP-Link-netværket, fremgår det af rapporten.

Dette er ikke første gang, at embedsmænd udtrykker bekymring over kinesisk indblanding gennem TP-Link. I august opfordrede de amerikanske lovgivere John Moolenaar (republikaner fra Michigan) og Raja Krishnamoorthi (demokrat fra Illinois) Biden-administrationen til at undersøge TP-Link for potentielle sikkerhedsrisici.

TP-Link-routere udgør ifølge rapporter 65 procent af det amerikanske marked og bruges bredt af både private og virksomheder - inklusive føderale regeringsorganer.

Selvom det endnu er uklart, om forbuddet træder i kraft, forventes det at blive behandlet af den kommende Trump-administration i løbet af dette år, hvis det vurderes at udgøre en national sikkerhedstrussel.

The Independent har kontaktet TP-Links enhed i Californien, det amerikanske Handelsministerium og den kinesiske ambassade i Washington for kommentarer.

En talskvinde fra TP-Link har udtalt til The Wall Street Journal og forsvaret virksomhedens sikkerhedspraksis:

"Vi er åbne for at samarbejde med den amerikanske regering for at demonstrere, at vores sikkerhedsprocedurer lever op til branchens standarder, og for at bekræfte vores fortsatte engagement i det amerikanske marked, de amerikanske forbrugere og i at håndtere nationale sikkerhedsrisici,” udtalte hun.

Bekymringer om kinesiske enheder og virksomheder med forbindelser til den kinesiske regering er ikke nye. Tidligere i år underskrev præsident Joe Biden en lov, der vil forbyde TikTok i USA, hvis moderselskabet ByteDance ikke sælger appen inden den 19. januar.

Forbuddet mod TikTok blev indført, da embedsmænd frygtede, at den kinesiske regering kunne få adgang til følsomme brugerdata gennem appen.

ByteDance har appelleret beslutningen til Højesteret, som har accepteret at behandle sagen få dage før forbuddet træder i kraft.

Trump har desuden betegnet Kina som en trussel mod den amerikanske økonomi og arbejdspladser. Han har foreslået yderligere toldsatser på 10 procent oveni de eksisterende afgifter på kinesiske produkter, med henvisning til behovet for at stoppe narkotikasmugling til USA og støtte amerikanske virksomheder i konkurrencen mod kinesiske producenter.