Europol sætter stopper for omfattende investeringssvindel, der stjal 22 millioner kroner

Nicolai Busekist

6 timer siden

|

15/05/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Europol har sat en stopper for en gruppe svindlere, der via investeringssvindel har stjålet over 22 millioner kroner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

En internationalt opererende organiseret kriminel gruppe er blevet opløst af Eurojust og Europol i en fælles operation med efterforskere fra Tyskland, Storbritannien, Cypern, Albanien og Israel, som førte til anholdelsen af en mistænkt.

Eurojust bekræfter, at gruppen har snydt over hundrede ofre og stjålet over 3 millioner euro gennem en falsk online investeringsplatform. Det svarer til over 22 millioner kroner.

Gruppen benyttede sig af handel med kryptovaluta og cyber-investeringer og var i stand til at opnå 'betydelige overskud' og samtidig bedrage ofrene. Som det ofte er tilfældet med kriminelle, lovede gruppen store afkast på kort tid.

Når ofrene overførte penge til platformen, blev de vist falske grafer, der antydede, at de kunne tjene endnu mere, hvis de overførte flere penge. Det skriver mediet TechRadar.

Disse netværk brugte kriminelle, der udgav sig for at være mæglere, og som anvendte 'psykologiske taktikker' til at overbevise ofrene om at overføre endnu flere midler - midler, som selvfølgelig aldrig blev investeret, men i stedet direkte stjålet af gruppen.

Svindlen blev opdaget, da et ægtepar anmeldte bedrageriet til de tyske myndigheder. En efterfølgende efterforskning afdækkede et omfattende netværk af kriminelle. Politiet beslaglagde beviser relateret til sagen, herunder dokumenter, elektroniske enheder og kontanter.

Digitale svindelnumre, hvilket særligt gælder for investeringsbedrageri, udgør en alvorlig trussel og koster internetbrugere millioner hvert år.

Nye værktøjer for cyberkriminelle - især AI-værktøjer - hjælper svindlere med at lancere kampagner på få minutter, hvilket gør det muligt for kriminelle at begå cyberkriminalitet med langt færre tekniske færdigheder end tidligere.

Dette strækker sig en del længere end almindelige phishing-kampagner og omfatter nu deepfake-anbefalinger fra kendisser, deepfake-opkald eller -videoer og endda AI-genererede falske hjemmesider, der efterligner legitime virksomheder.

"Den gode nyhed er, at der er måder at undgå at blive offer for sådanne angreb," siger Aaron Walton, trusselsanalytiker hos Expel, ifølge TechRadar.

"Mange organisationer benytter teknologiske løsninger til automatisk at opdage og forhindre, at ondsindede e-mails lander i brugernes indbakker. Brugere kan også beskytte sig selv og deres organisationer ved at rapportere alle e-mails, der virker mistænkelige, til deres sikkerhedsteam."