Arbejd med dokumenter online: Her er 4 tekstbehandlingsprogrammer

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

14/01/2025
Nyheder
Foto: Surface / Unsplash
Foto: Surface / Unsplash
Hvis du ikke ønsker at installere et tekstbehandlingsprogram på din computer, er der flere måder at undgå det på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Der findes mange tekstbehandlingsprogrammer, som du kan installere på din computer eller telefon. Men hvis du ikke ønsker at downloade eller betale for noget og foretrækker at skrive direkte på nettet, er der også en række valgmuligheder. Her ser vi på fire online tekstbehandlere.

Google Docs

Google Docs er den mest populære online tekstbehandler og er især velegnet til samarbejde om dokumenter. Det er let at dele filer og mapper eller oprette en fælles Google Drive-mappe, hvor flere kan bidrage.

Ændringer gemmes automatisk i skyen, hvor du får 15 GB gratis lagerplads. Ved brug af Chrome-browseren kan du endda arbejde offline, og ændringer synkroniseres, når du er online igen.

Begrænsningen er et dokument på ca. én million tegn (omtrent 200.000 ord), men store filer kan belaste computeren og give langsom indlæsning.

Word Online

Word Online er en gratis, forenklet udgave af Microsoft Word fra Microsoft 365-pakken. Dokumenter gemmes automatisk i OneDrive, hvor du har 5 GB lagerplads. Nogle funktioner fra desktop-versionen mangler, som makroer og diagrammer. Du kan heller ikke indsætte Excel-ark eller PowerPoint-slides.

Til gengæld tilbyder Word Online flere tekstformater og layoutmuligheder end Google Docs - især til tabeller. Og du kan også indsætte videoer.

Word Online klarer længere dokumenter bedre og har et teknisk maksimum på 100 millioner tegn. Dog kan det kun eksportere dokumenter i få formater (.odt, .pdf og .docx), og .txt-filer skal først konverteres.

Proton Docs

Proton Docs er et nyere og 'privatlivsvenligt' alternativ til de mere etablerede tjenester. Proton lover end-to-end-kryptering, så hverken de eller andre kan få adgang til dine dokumenter. For at bruge Proton Docs skal du have en Proton-konto, som inkluderer 5 GB gratis lagerplads.

Du kan dele dokumenter med andre uden Proton-konto, men samarbejde i realtid er endnu ikke muligt.

Da tjenesten er ny, mangler nogle basale funktioner som justering af linjeafstand, mørk tilstand og automatisk kildeliste. Dokumenter vises som én lang side, og der er færre skrifttyper og tekstfarver end hos konkurrenterne.

CryptPad

CryptPad minder om Proton Docs, da det også krypterer alle filer. Forskellen er, at CryptPad ikke kræver en konto for at oprette og redigere dokumenter. Ikke-registrerede brugeres dokumenter gemmes dog kun i tre måneder. Med en gratis konto får du 1 GB lagerplads, hvilket er relativt begrænset.

Funktionerne er begrænsede i forhold til andre tjenester, og tekst opdeles ikke automatisk i sider. Denne funktion er kun tilgængelig for betalende brugere. Der findes ingen app, men tjenesten er optimeret til at fungere via mobilenheder.

Disse fire tjenester gør det muligt at arbejde med tekst direkte i browseren, hver med sine egne fordele og begrænsninger.