5G kan langt mere end du tror: Forbedrer droner

Christian Pedersen

3 uger siden

|

29/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
5G kan hjælpe med at integrere droner i luften.

Mest læste i dag

5G-teknologien viser sig at være nøglen til at revolutionere droner i Danmark.

Det danske forskningsprojekt GENIUS, med deltagelse af Syddansk Universitet, DTU, Ericsson, TDC, HHLA Sky og flere andre partnere, har vist, hvordan 5G kan integrere droner sikkert i luftrummet og dermed muliggøre en række nye anvendelser.

5G muliggør sikker integration af droner

Projektet har udviklet et avanceret system, hvor 5G-teknologien spiller en central rolle.

Ved hjælp af 5G-netværket kan droner oprette forbindelse til et trafikstyringssystem, der styrer deres flyvebaner og sikrer, at de kan operere sikkert side om side med bemandet luftfart.

Systemet kan lokalisere droner med høj præcision og skabe sikre korridorer i luftrummet for deres operationer.

Dette er særligt vigtigt, hvis der opstår nødsituationer, hvor luftrummet skal ryddes hurtigt.

Sebastian Törsleff fra HHLA Sky forklarer, hvordan projektet har været mere end en teoretisk øvelse.

”Vi har faktisk testet systemerne, foretaget flyvningerne og integreret løsningerne fra de forskellige partnere – både på et teknologisk og operationelt niveau," siger han.

Det betyder, at teknologien allerede er blevet prøvet af i virkelige scenarier, hvilket giver stor troværdighed til dens fremtidige anvendelse. Det skriver 24Tech.

Overvågning i realtid med millimeterpræcision

Ericsson har bidraget med udviklingen af en metode til realtidsmonitorering af droner på TDC NETs live 5G-netværk.

Denne teknologi tillader droner at blive sporet ned til centimeterpræcision, hvilket gør det muligt at undgå områder med høj mennesketæthed.

Et SIM density map giver et dynamisk overblik over, hvor mange mennesker der befinder sig i et specifikt område, hvilket bruges til at foretage risikovurderinger og sikre, at dronerne undgår tætbefolkede zoner.

Fremtidsperspektiver for droner i Danmark

Efter testene i dronecenteret ved HCA Lufthavn i Odense, er næste skridt at integrere dronerne med den bemandede luftfart i det nedre luftrum.

Dette vil kræve både teknologisk og lovgivningsmæssig tilpasning.

Den kommende nationale dronestrategi, som forventes til efteråret, vil sandsynligvis skabe rammerne for fremtidig lovgivning og anvendelse af droneteknologi i Danmark.

Med 5G-teknologien som en katalysator kan droner snart blive en integreret del af både kommerciel transport og offentlige tjenester, som f.eks. sundhed og infrastrukturinspektioner.

Det danske forskningsprojekt markerer et stort skridt fremad for droneindustrien, og 5G ser ud til at spille en afgørende rolle i at realisere dronernes fulde potentiale i fremtidens luftrum.