Apples nyeste opdatering, iOS 18, har gjort det betydeligt sværere for myndighederne at få adgang til data på iPhones.
En hidtil ukendt sikkerhedsændring i iOS 18 har introduceret yderligere beskyttelse, der komplicerer politiets forsøg på at låse en telefon op uden ejerens tilladelse.
Forstå BFU- og AFU-mode
iPhones opererer med to tilstande for sikkerhed: BFU (before first unlock) og AFU (after first unlock).
I BFU-mode, som aktiveres, når telefonen genstartes, er mange funktioner deaktiveret. Notifikationer, kontrolcenter og biometrisk adgang som Face ID og Touch ID forbliver låst.
Tilstanden ændres først til AFU, når en bruger har indtastet sin adgangskode, hvilket gør det muligt at låse op med Face ID eller Touch ID.
Tidligere har myndighederne ofte anvendt den specialiserede software fra firmaet Cellebrite, som via brute force-angreb har kunnet låse op for data på enheder i AFU-mode.
Men med den seneste iOS-opdatering står de nu over for en ny udfordring. Det skriver The Verge.
Ny funktion tvinger genstart af inaktive enheder
Ifølge The Verge betyder en ny funktion i iOS 18, at en iPhone automatisk genstarter, hvis den har været låst i flere dage.
Dette sender telefonen tilbage til BFU-mode, hvilket drastisk begrænser adgangen til enhedens data og gør det langt sværere for værktøjer som Cellebrite at bryde igennem sikkerheden.
Den tilbagevenden til BFU betyder, at selv med fysisk adgang til enheden, kan kun minimale data hentes ud, så længe adgangskoden ikke er indtastet.
Denne ændring gør det tydeligt, at Apple øger beskyttelsen af brugernes privatliv og går langt for at sikre, at data på en iPhone forbliver utilgængelig for alle uden den rette adgang.