Fremtidige SMS'er inden for Europa kan muligvis blive sendt via rummet

Nicolai Busekist

2 dage siden

|

02/12/2024
Mobil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Næsten ingen sender længere SMS'er, da WhatsApp, Messenger og andre lignende platforme er blevet så udbredte i store dele af verden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Egentlig bruger de fleste kun SMS'er, hvis de ikke har netværksdækning til WhatsApp eller en lignende app, men i sådanne situationer er der ofte heller ikke dækning til at sende SMS'er. Nu er der dog gennemført en test, der kan ændre dette.

Normalt sendes en SMS fra din telefon til den nærmeste mobilmast og derfra videre til modtageren. Meddelelsen forbliver altså på jorden. Men Deutsche Telekom, chipproducenten Qualcomm og Skylo har nu sammen formået at sende en sms via rummet.

SMS'er via geostationære satellitter

For første gang i Europa er et jordbaseret teleselskabs netværk blevet integreret i et satellitnetværk. De satellitter, der anvendes, er geostationære, hvilket betyder, at de altid befinder sig over den samme position på jorden, cirka 36.000 kilometer over jordens overflade.

Muligheden for at sende SMS'er via satellit kan redde liv i nødsituationer. Hvis du befinder dig et sted uden dækning fra mobilmaster, kan du stadig tilkalde hjælp. Apple har allerede en lignende funktion i iPhone 14 og nyere modeller.

Anvendelse i hverdagen

Satellitbaserede SMS'er er ikke kun nyttige i nødsituationer. I lande som Danmark har vi et velfungerende mobilnetværk, men i andre europæiske lande er dækningen ofte ikke lige så god. Med satellitforbindelser kan mennesker i afsides områder nemt kommunikere med resten af verden.

Planen er, at teknologien i fremtiden bliver tilgængelig for Deutsche Telekoms kunder. Hvis det viser sig at fungere godt, vil andre udbydere formentlig følge efter. Testen blev gennemført med en avanceret chip fra Qualcomm, Snapdragon X80 5G Modem-RF-systemet.

Denne chip gør det muligt at sende SMS'er via satellitter. Det betyder dog, at du muligvis skal investere i en ny smartphone med den rette chip for at kunne bruge denne teknologi. Viser det sig at være en succes, er der sandsynligvis flere producenter, der vil tage denne chip til sig.