Verdens elbilproduktion er stærkt afhængig af en enkelt stormagt.
En ny rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA) viser, at Kina i stigende grad dominerer markedet for kritiske mineraler, som er nødvendige for elbilbatterier.
Det gælder både udvinding, forarbejdning og genvinding – og tendensen går kun én vej.
Rapporten slår fast, at raffineringskapaciteten af metaller som kobolt, grafit og nikkel nu er endnu mere koncentreret end for fem år siden.
De tre største aktører sidder nu på 86 procent af markedet for raffinerede mineraler, og Kina har hovedrollen i denne udvikling. Det skriver Mobilsiden.
Nye teknologier ændrer ikke magtbalancen
Selv om vestlige bilproducenter i stigende grad eksperimenterer med batterier, der ikke er afhængige af de klassiske mineraler – som lithium og nikkel – slipper de ikke ud af Kinas skygge.
Kinas indflydelse er også massiv i de nyere batteriteknologier som LFP, natriumion og manganbaserede batterier.
Her sidder landet på 75 procent af produktionen af renset fosforsyre og hele 95 procent af højrenhedsmangansulfat – begge helt afgørende for produktionen af disse batterityper.
Sårbarhed og afhængighed vokser
Kinas dominans skaber ikke kun afhængighed, men også usikkerhed i den globale bilindustri.
Geopolitiske spændinger, handelsrestriktioner eller interne kinesiske beslutninger kan få vidtrækkende konsekvenser for hele markedet.
Dertil kommer bekymringer om miljøstandarder og arbejdsforhold i de kinesiske forsyningskæder.
IEA advarer om, at diversificering er nødvendig, hvis verden skal reducere sårbarheden – men foreløbig bevæger udviklingen sig i den modsatte retning.