Hvis du har en Android-enhed, gør du klogt i at læse videre.
Sagen er den at cybersikkerhedsvirksomheden Check Point Software Technologies har udgivet en rapport, der fremhæver en betydelig stigning i angreb ved hjælp af malwaren Rafel RAT.
Rafel RAT truer Android-enheder
Rapporten viser, at malwaren Rafel RAT er blevet brugt i over 120 hackerangreb inden for de seneste to år.
Især Android-enheder, der ikke længere modtager opdateringer, er i farezonen.
Ifølge Check Point kan ældre Android-versioner, specifikt dem før version 11, ikke længere modtage sikkerhedsopdateringer siden februar i år. Det skriver Nyheder24.
Udbredt sårbarhed
Data fra maj 2024 viser, at omkring 450.000 Android-enheder i Danmark, svarende til hver femte enhed, er sårbare over for angreb.
Rafel RAT-malwaren inficerer enheder ved at narre brugere til at downloade falske apps, der udgiver sig for at være populære inden for sociale medier, banker og uddannelse.
Når disse apps installeres, får hackerne adgang til enhedens data og kan overvåge aktivitet, stjæle og kryptere filer.
Konsekvenser af angreb
Malwaren giver hackerne mulighed for at kræve løsepenge for frigivelse af filer eller bruge de stjålne oplysninger til at få adgang til følsomme data og tømme bankkonti.
Desuden kan hackerne opsnappe beskeder til tofaktorgodkendelse, hvilket øger risikoen for identitetstyveri og andre former for økonomisk svindel.
Ekspertens råd
Balder Borup, Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark, udtaler: "Rafel RAT er endnu et bevis på, hvordan malwares i open source-miljøer kan forårsage betydelig skade, især når kampagnerne rettes mod store økosystemer som Android med mere end 3,9 milliarder brugere."
Han tilføjer, at brugere med enheder, der ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer, er mest udsatte.
Det er derfor afgørende at holde sine enheder opdaterede eller udskifte dem, hvis de ikke længere understøtter opdateringer eller har tilstrækkelig plads til at opdatere til den nyeste version.
Hvad kan du gøre?
For at beskytte din Android-enhed bør du straks sørge for at installere de nyeste opdateringer.
Hvis din enhed ikke længere modtager opdateringer, bør du overveje at udskifte den med en nyere model, der kan sikre dine data bedre mod trusler som Rafel RAT.
Sørg også for at downloade apps fra pålidelige kilder og vær opmærksom på mistænkelige aktiviteter på din enhed.
Ved at tage disse forholdsregler kan du minimere risikoen for, at din enhed bliver kompromitteret af skadelig software.