Store fremskridt: Kina fjerner straftold på amerikanske chips

Christian Pedersen

8 timer siden

|

26/04/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mon dette er starten på noget bedre mellem Kina og USA.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Handelsrelationerne mellem USA og Kina har i årevis været præget af gensidige toldbarrierer og politiske spændinger. Nu er der dog tegn på tøbrud.

Ifølge flere medier har Kina valgt at fjerne den ellers markante straftold på visse amerikanske microchips, hvilket potentielt kan få stor betydning for både tech-sektoren og den globale handel.

Signal om forsoning

Det amerikanske medie CNN rapporterer, at Kina har ophævet den tidligere straftold på 125 procent for udvalgte chips, der importeres fra USA.

Dansk Industri (DI) bekræfter, at deres medarbejdere i Kina har modtaget lignende meldinger.

Peter Thagesen, underdirektør i DI, kalder det "en positiv nyhed" og tolker det som et signal fra kinesisk side om, at der er vilje til at finde en pragmatisk løsning på den mangeårige handelskonflikt mellem de to stormagter. Det skriver DR.

  • "Vi ser det som et skridt i retning af en løsning på konflikten, som har haft globale konsekvenser," udtaler han.

Dansk erhvervsliv kan mærke det

Selvom toldnedsættelsen primært gælder amerikanske chips, vil beslutningen kunne mærkes globalt – også for danske virksomheder.

Når to af verdens største økonomier er i konflikt, rammer det forsyningskæder og markeder langt uden for deres grænser.

  • "Det her er ikke kun godt nyt for USA og Kina, men for hele verdensøkonomien. Også danske virksomheder påvirkes indirekte, når konflikten optrappes, og derfor er enhver nedtrapning positiv," siger Peter Thagesen.

Endnu ingen officiel bekræftelse

Selvom flere medier som Caixin og South China Morning Post rapporterer om den ophævede told, mangler der fortsat en officiel bekræftelse fra kinesiske myndigheder.

Ifølge Reuters har amerikanske virksomheder oplevet, at de kan importere visse varer til Kina uden straftold, men egentlige toldforhandlinger er ikke i gang, lyder det fra Beijing.

Tiden vil vise, om dette er første skridt mod en større aftale mellem USA og Kina – og om det kan få en stabiliserende effekt på verdenshandlen.