Universiteter og højskoler i Norge tager nu nye teknologiske midler i brug for at registrere studerendes fremmøde.
Over 25.000 studerende ved 13 forskellige uddannelsesinstitutioner, herunder OsloMet og NTNU, bliver nu overvåget gennem GPS-sporing via en app udviklet af firmaet Noa.
Appen, der hedder “Notice of Attendance,” giver uddannelsesinstitutionerne mulighed for at registrere de studerendes tilstedeværelse ved obligatorisk undervisning ved hjælp af GPS.
Studenter skeptiske over for overvågning
Appen kræver, at studenterne giver samtykke til både brug af appen og til at dele deres position.
Dette har skabt debat blandt de studerende, hvor nogle har udtrykt bekymring over den potentielle overvågning.
Journaliststuderende Maria Maske fra OsloMet har valgt at afstå fra at bruge appen og finder, at alternativet – manuel registrering ved at henvende sig til læreren – ikke er en tilstrækkelig løsning. Det skriver Khrono.
Appens formål er ifølge Noas administrerende direktør, Hege Longva, at lette registreringsprocessen for både studerende og undervisere samt at forbedre datakvaliteten.
Longva forsikrer, at appen kun bruger lokationen som en kvittering for indtjekning og ikke gemmer GPS-data længere end nødvendigt.
Persondataeksperters bekymringer
Datatilsynet i Norge har udtrykt bekymring over brugen af GPS-sporing i uddannelsesinstitutioner.
Sektionschef Camilla Nervik fremhæver, at sporing kan udgøre et alvorligt indgreb i den enkeltes privatliv og understreger, at eventuelle alternative løsninger skal være fuldt ud lige så gode for at sikre frivillighed i valget af appens brug.
Universiteterne forsvarer brugen af GPS-appen som et værktøj til mere præcis og effektiv fremmøderegistrering, men mange studenter forbliver skeptiske overfor, hvad de opfatter som unødig overvågning.