Bornholm markerer sig nu som en vigtig brik i Danmarks energilandskab med ankomsten af Danmarks største batteri til en station i Hasle.
Dette batteri, leveret af energiselskabet EWII, repræsenterer en betydelig investering og har en kapacitet på 30 megawatt og 45 megawatt-timer.
Med en størrelse på 1.400 kvadratmeter og en vægt på omkring 890 ton, er det et af de største i Norden.
Strategisk placering i Hasle
Placeringen af det store batteri i Hasle er ikke tilfældig.
Ifølge Claus Møller, kommerciel direktør i EWII, er Hasle valgt på grund af dets strategiske betydning.
Området fungerer som et knudepunkt for energidistribution på øen, og med det eksisterende kabel til Sverige, som indimellem kan opleve udfald, er det vigtigt at have en stabil energireserve.
Dette batteri vil sikre, at strømmen kan forgrenes effektivt ud på hele øen, og det vil styrke Bornholms energiforsyning. Det skriver Tv2 Bornholm.
Udvikling og fremtidsperspektiver
De første komponenter til det enorme batterianlæg ankom til øen med færgen Hammershus fra Køge.
Installation og idriftsættelse forventes afsluttet i midten af september med kommerciel drift inden jul.
Byggeriet begyndte i marts, da byggetilladelsen blev givet, og leverancerne af de resterende batterikomponenter vil fortsætte de kommende uger.
Claus Møller fremhæver, at investeringen på over 150 millioner kroner viser EWIIs langsigtede engagement i at fremme vedvarende energi i Danmark.
Dette batteri er en del af en større indsats for at øge landets batterikapacitet i takt med, at andre europæiske lande, som England og Tyskland, planlægger og installerer større batteriparker.
Teknologisk fordel
Det bornholmske batteri vil spille en nøglerolle i at balancere energiforbruget på øen, især i situationer hvor den lokale energiproduktion ikke møder efterspørgslen.
Med muligheden for at lagre overskydende energi fra vedvarende kilder som vind og sol, vil batteriet være en vigtig komponent i den grønne omstilling.
Med EWIIs nye investeringer, bliver Bornholm en central spiller i Danmarks grønne energistrategi, hvilket fremmer både lokal og national bæredygtighed.