Slet dem straks: Disse apps har skjult sig i årevis

Christian Pedersen

3 uger siden

|

24/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse apps gør absolut intet godt for din telefon. Slet dem med det samme.

Mest læste i dag

En ny opdagelse fra cybersikkerhedsfirmaet Kaspersky afslører, at fem apps har været skjult i Google Play Store i årevis og udgør en alvorlig sikkerhedstrussel for Android-brugere.

Mandrake-virussen, som blev opdaget af Bitdefender i 2020, har faktisk været aktiv siden 2016, hvor den har inficeret enheder og stjålet data i Nord- og Sydamerika samt Europa.

Når en bruger downloader en af de inficerede apps, aktiveres Mandrake-virussen, som derefter kan udføre en række skadelige handlinger.

Den kan blandt andet stjæle data, tage skærmbilleder, simulere berøringer og bevægelser, samt få adgang til filer på enheden.

Ifølge Kaspersky kan virussen også vise falske notifikationer, der ligner dem fra Google Play Store, hvilket får brugeren til at downloade yderligere skadelige apps.

En af de mest alarmerende funktioner ved Mandrake er dens evne til at skjule app-ikoner, hvilket gør det svært for brugeren at opdage, at deres enhed er blevet kompromitteret.

Virussen kan køre i baggrunden uden brugerens vidende, hvilket giver den fuld adgang til enhedens funktioner. Det skriver Bleeping Computer.

Google fjerner inficerede apps

Google har allerede fjernet de fem farlige apps fra Play Store, men hvis du allerede har installeret dem på din telefon, er det vigtigt, at du sletter dem manuelt. De inficerede apps er:

  • AirFS

  • Astro Explorer

  • Amber

  • CryptoPulsing

  • Brain Matrix

Kaspersky advarer om, at Mandrake langt fra er udryddet og kan dukke op i nye apps i fremtiden.

For at beskytte dig selv anbefales det kun at downloade apps fra velkendte og troværdige kilder, læse brugeranmeldelser grundigt og være forsigtig med at give apps adgang til enhedens funktioner, især hvis tilladelserne virker unødvendige.

Forebyggelse er nøglen

For at undgå at blive offer for virusser som Mandrake, bør du regelmæssigt gennemgå dine installerede apps og fjerne dem, der ikke længere er i brug eller ikke virker troværdige.

Husk altid at opdatere din enheds software og sikkerhedsindstillinger for at beskytte dine data og din personlige sikkerhed.