På vej væk fra fossile brændstoffer: Gigantiske batteriparker skyder op rundt omkring i verden

Christian Pedersen

6 uger siden

|

07/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Udviklingen af disse gigantiske energiparker går kun en vej. Der har nemlig været en enormt positiv stigning.

Mest læste i dag

Verdens energilandskab er under hastig forandring med en stigning i opførelsen af batteriparker globalt.

Store batterianlæg er begyndt at dukke op i lande som USA, Australien, og dele af Europa, hvilket markerer en vigtig udvikling i den grønne omstilling væk fra fossile brændstoffer som olie og kul.

Disse anlæg er centrale i bestræbelserne på at lagre overskydende energi fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Batterierne skyder op på Bornholm

På Bornholm er der blevet etableret et nyt batterianlæg, som kan levere strøm til øens indbyggere i op til halvanden time.

Selvom dette anlæg måske virker beskedent sammenlignet med de større anlæg i Californien, der kan forsyne millioner af hjem i flere timer, repræsenterer det en betydelig skridt i retning af bæredygtig energilagring i Danmark.

Det bornholmske anlæg, der består af 114 batterimoduler, er en investering på 150 millioner kroner foretaget af energiselskabet Ewii.

Virksomheden har yderligere planer om at investere i lignende projekter andre steder i Danmark. Det skriver DR.

Udfordringer ved batteriparker

Selvom fordelene ved batteriparker er indlysende, er der også udfordringer forbundet med teknologien.

Brandrisici er en af de største bekymringer, som det ses i en hændelse i Californien, hvor et batterianlæg brød i brand og krævede flere dages slukningsarbejde.

Derudover er afhængigheden af Kina for batteriproduktion en sårbarhed, der kan skabe problemer i tilfælde af handelsspændinger.

Claus Møller fra Ewii bemærker, at teknologien omkring batterier har udviklet sig markant, og at risikoen for brand minimeres gennem avancerede sikkerhedsforanstaltninger.

Fremtidsperspektiver

Trods udfordringerne ser eksperter, som Anne Marie Damgaard fra Dansk Center for Energilagring, batteriparker som en væsentlig komponent i fremtidens energilandskab.

De kan fungere som et vigtigt overgangsled, indtil mere langsigtede løsninger som Power-to-X bliver mere tilgængelige og effektive.

Litiumbatterier har udviklet sig meget siden deres opfindelse i 80'erne, og nye typer batterier såsom flow-batterier bliver udviklet for at forlænge energilagringstiden og reducere afhængigheden af sjældne metaller.

Denne globale indsats for at fremme vedvarende energi og energilagring indikerer, at batteriteknologi vil spille en afgørende rolle i den fortsatte kamp mod klimaforandringer og afhængighed af fossile brændstoffer.