Forskere har udviklet en ny type transistor, der lover at revolutionere elektronikindustrien med sin holdbarhed og ydeevne.
Transistoren, som er baseret på to-lags bornitrid, er i stand til at modstå over 100 milliarder skift mellem tænd og sluk uden tegn på slitage.
Dette banebrydende gennembrud blev offentliggjort i tidsskriftet Science og har potentialet til at ændre måden, hvorpå fremtidens elektronik bliver udviklet.
Gennembrud med "glidende ferroelektricitet"
Den nye transistor drager fordel af en nyligt opdaget egenskab kaldet "glidende ferroelektricitet".
Ved at påføre elektrisk spænding skubber forskerne de to lag af bornitrid en smule i forhold til hinanden, hvilket ændrer atomernes orientering.
Dette skaber et elektrisk dipolmoment, som muliggør transistorens funktionalitet. Det skriver Telepolis.
Længere levetid end nuværende teknologi
En af de mest imponerende aspekter ved denne nye teknologi er dens holdbarhed.
Mens traditionelle Flash-hukommelseslagre med tiden mister deres effektivitet og holdbarhed, har disse nye bornitrid-transistorer vist sig at kunne skifte tilstand over 100 milliarder gange uden at blive slidt.
Dette kunne potentielt eliminere behovet for komplekse løsninger, der bruges i dagens teknologi til at forlænge Flash-hukommelsers levetid.
Potentiale for fremtiden
Selvom teknologien endnu ikke er klar til kommerciel brug, og der er lang vej fra laboratoriet til masseproduktion, ser forskerteamet store muligheder for fremtidige anvendelser.
Udover at kunne forbedre ydeevnen i nuværende elektroniske apparater, kan denne teknologi måske også spille en rolle i fremtidig forskning, hvor lys kan bruges som middel til at kontrollere lagernes bevægelse i stedet for elektricitet.