Fremtidens batterier kan blive mere effektive, sikrere og mere miljøvenlige, takket være ny dansk forskning.
Et hold forskere fra Aalborg Universitet har opdaget en lovende metode til at forbedre faststofbatterier, som kan revolutionere energilagring.
Faststofbatterier: Et stort skridt fremad
Faststofbatterier har længe været set som fremtidens batteriteknologi, da de potentielt kan lagre mere energi, være mere sikre og have en længere levetid end de nuværende litium-ion-batterier.
Problemet har dog været, at ionernes bevægelse i batteriet ikke har været effektiv nok.
Forskerne fra Aalborg Universitet har fundet en løsning på dette ved at bruge glas i batteriets elektrolyt.
Denne metode skaber en unik balance mellem orden og uorden på atomart niveau, hvilket gør det muligt for ioner at bevæge sig hurtigere og mere effektivt. Det skriver Videnskab.
Glas kan være nøglen til bedre batterier
Den nye forskning viser, at en kombination af glas og krystallinsk struktur i batteriets elektrolyt kan forbedre energioverførslen markant.
Ifølge professor Morten Mattrup Smedskjær fra Aalborg Universitet kan dette gøre faststofbatterier langt mere praktiske i virkeligheden og ikke kun på papiret.
”Vi ville gerne forstå mekanismerne bag for at kunne designe batteriet bedre,” siger han.
Hvad betyder det for fremtidens teknologi?
Hvis teknologien udvikles videre, kan det føre til batterier med længere levetid, hurtigere opladning og større sikkerhed – noget, der kan få stor betydning for både elbiler, smartphones og andre elektroniske enheder.
Der er dog stadig behov for mere forskning, før teknologien kan blive kommercielt tilgængelig, men eksperter mener, at dette kan være et afgørende skridt mod mere bæredygtig energilagring.