Mystisk hastighedsfald: Intel CPU'er taber pludselig 9% i ydeevne

Skrevet af Christian Pedersen

2 uger siden

|

30/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er sket et mystisk hastighedsfald i Intel CPU'er, der er resulteret i et tab på 9% i ydeevne.

Mest læste i dag

Intel CPU'er, herunder high-end modellen Core i9-14900K, oplever et markant fald i ydeevne efter en nylig BIOS-opdatering fra Asus til deres Z790 bundkort.

Opdateringen, der implementerer det såkaldte Intel Baseline Profile, sænker ydeevnen med op til 9% i visse arbejdsbelastninger for at stabilisere systemet.

Ydeevnetab efter opdatering

Intel Baseline Profile deaktiverer forskellige optimeringer, som normalt er automatiske på Asus' Z790 bundkort, og sikrer, at Intel CPU'er kører inden for de specifikke grænser sat af Intel.

Den tyske publikation Hardwareluxx har testet den nye BIOS med en Core i9-14900K og fundet, at Intel CPU'en kørte omkring 9% langsommere i flere tests.

I benchmarks som Cinebench R23 og Y-Cruncher var faldet endda henholdsvis 9% og 11%.

Spil påvirkes også

Ikke kun arbejdsorienterede applikationer er ramt af ydeevnetabet. Spil som 'Starfield', 'Shadow of the Tomb Raider' og 'F1 2023' viste en præstationsnedgang på 8% ved test i 720p opløsning. "Selvom forskellene forsvinder ved højere opløsninger, er det klart, at spil også kan opleve et tab," bemærker Hardwareluxx.

Baggrunden for BIOS-opdateringen

En af hovedårsagerne til ustabiliteten hos high-end Intel CPU'er synes at være det ubegrænsede strømbudget, der er tilladt på visse bundkort. Med de korrekte BIOS-indstillinger kan en chip som Core i9-14900K have en turbo power grænse på 4,095 watt, hvilket kan forårsage systemnedbrud under intense belastninger.

Konsekvenser for Intel CPU brugere

Selvom BIOS-opdateringen primært adresserer ustabilitetsproblemer, der fremtræder i spil, indikerer den en ikke-ideel kompromis for ejere af Core i9-14900K. Det er endnu uklart, hvor omfattende problemet er for andre Intel CPU-modeller som Core i9-13900K og Core i7-serierne. "Hvis du ikke oplever ustabilitet, behøver du ikke anvende Intel Baseline Profile," tilføjer Asus.

Denne situation understreger vigtigheden af at forstå de potentielle kompromisser ved firmware- og softwareopdateringer, især når det påvirker populære enheder som Intel CPU'er.

Det skriver Digitaltrends