Mulig stor teknologisk fremgang på vej: Verdens mindste chip går snart i produktion

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

14/04/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er tale om en ny chip, der kan ende med at markere en helt ny æra.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Den er mikroskopisk lille og alligevel kraftigere end nogensinde. Sådan lyder det i hvert fald fra verdens største chipproducent, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), som netop har præsenteret sin mest avancerede mikrochip til dato.

TSMC havde allerede tidligere omtalt den nye mikrochip, der har fået navnet 2nm, hvilket henviser til størrelsen på chippens indre komponenter. Det svarer til 0,000002 millimeter.

Ifølge virksomheden vil teknologien være klar til masseproduktion i Hsinchu i Taiwan i anden halvdel af 2025, hvilket de meddelte i starten af denne måned.

Og hvad betyder det for dig? Hvis alt går efter planen, vil 2nm-chippen føre til hurtigere elektronik i hverdagen og mere energieffektive datacentre. Det fortæller Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab, til Wetenschap in Beeld.

"Chips som denne kan potentielt levere mere regnekraft på mindre plads og med lavere strømforbrug. Det åbner døren for kraftigere og mere energibesparende løsninger," forklarer han.

Mikrochips er 'det mest komplekse, mennesket nogensinde har skabt'

Mikrochips fungerer som hjernen i stort set al moderne elektronik og findes i alt fra mobiltelefoner og elektriske tandbørster til elbiler. De består af milliarder af små kontakter (transistorer), som styrer forløbet af strøm.

Jo flere transistorer, desto bedre ydelse. Og 2nm-chippen er angiveligt fyldt med dem. Ifølge TSMC bruger den op til 30 procent mindre strøm end de bedste chips på markedet i dag og kan gøre teknologien op til 15 procent hurtigere.

"Du får altså potentielt mere regnekraft for de samme penge og med lavere strømforbrug. Hvis det virker i praksis, kan det forlænge batterilevetiden på eksempelvis din smartphone," siger Hübner.

Men udviklingen har sine begrænsninger. Produktionen af så små og effektive chips er teknisk ekstremt krævende og meget dyr.

"Den store udfordring er, at den bruger meget energi. Al den energi, du putter ind i chippen, bliver til varme - og den varme er svær at lede væk," siger Hübner.

Derfor er det afgørende, at mikrochips i praksis - f.eks. i datacentre - bruger så lidt strøm som muligt, forklarer han. Hübner understreger, at vi stadig mangler at se 2nm-chippen fungere som lovet. Han anerkender dog, at det er en teknologisk milepæl.

"Mikrochips er det mest komplekse, mennesket nogensinde har skabt. Mere kompliceret og dyrt end udviklingen af disse chips bliver det ikke," siger han.