Ifølge redningstjenesten i Vestnyland har forskellige batteribrande for nylig været en stor udfordring for dem og deres enheder. Tjenesten minder derfor folk om at tage brandsikkerheden alvorligt, når man oplader elektroniske enheder og deres batterier.
Ved valg af opladningsudstyr bør man, ifølge både redningstjenesten og andre myndigheder, kun bruge opladere af høj kvalitet designet specifikt til den pågældende enhed. Det er vigtigt, at sikkerhedsmekanismerne ikke kompromitteres.
Man kan komme langt ved at vælge kendte og pålidelige mærker, butikker og forhandlere samt undgå at bestille opladere og batterier fra netbutikker uden for EU. Redningstjenesten delte en liste på fem punkter på det sociale medie Facebook om sikker opladning af enheder, som de anbefaler at følge:
Brug enhedens egen oplader.
Undgå at oplade natten over - vær vågen, når du oplader.
Lad ikke batteriet være konstant tilsluttet opladeren.
Tilslut opladeren direkte til en stikkontakt - ikke via en forlængerledning.
Opbevar ikke batteriet på flugtveje i hjemmet, såsom i entreen.
Ifølge sikkerheds- og kemikalieagenturet Tukes er opladning det mest risikable trin, når det kommer til elektroniske enheder med batterier. Der er også risici i de første par timer efter opladning.
Tukes anbefaler at undgå opladere, der er beskadigede, fungerer usikkert eller har defekte ledninger eller stik. Derudover opfordrer de til kun at oplade enheder i rum med røgalarm.
Redningstjenesten gav også anvisninger om, hvad man skal gøre, hvis et batteri under opladning opfører sig unormalt, som for eksempel udvider sig eller ryger.
"Flyt det til en beholder med vand eller et sikkert sted ved hjælp af grydelapper eller et brandtæppe, og sprøjt vand over det. Hvis batteriet brænder, så forlad hjemmet, luk døren, og ring 112," lyder det.
Her er der ikke blot tale om at oplade din telefon. Det gælder også, hvis du f.eks. skal oplade batteriet til en elcykel eller et el-løbehjul, som i løbet af de seneste år har resulteret i flere brande i Danmark.