Hvorfor du ikke altid skal lytte til din antivirussoftware

Nicolai Busekist

1 uge siden

|

12/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Du sidder og surfer på internettet, og pludselig popper en advarsel fra din antivirussoftware op. Måske har du hentet noget farligt fra nettet, men der er også en chance for, at der er tale om en falsk alarm.

Mest læste i dag

Hvis du har en Windows-computer, er der som regel altid et antivirusprogram installeret. Hvis det ikke er et, du selv har købt, kører Microsofts indbyggede Defender som standard i baggrunden.

Denne software søger konstant efter mistænkelige programmer, der kan indeholde virusser eller anden skadelig software. Formålet er naturligvis at beskytte både dig og din enhed mod software fra ondsindede personer.

"Antivirusprogrammer bruger forskellige metoder til at afgøre, om en fil indeholder en virus," sagde sikkerhedsekspert Tijs Hofmans fra mediet Tweakers.

"Den mest kendte metode er, at de sammenligner filens indhold med virusser, der tidligere er fundet og registreret i databaser."

Med andre ord: hvis en app minder for meget om en tidligere virus, vil der blive udløst en advarsel. Det er dog ikke ensbetydende med, at der altid er hold i den konkrete advarsel.

"Men de seneste år er mønsteranalyse også blevet vigtigere. Hvis et program viser flere former for mistænkelig adfærd, vurderer antivirusprogrammet, at det muligvis udgør en risiko," fortæller han.

Forsøger en app at skjule sig dybt i dit system, kan det være et tegn for antivirusprogrammet om, at der er tale om ondsindet malware.

Men det behøver ikke altid at være tilfældet: appen kan have legitime grunde til sine handlinger. Du kan sammenligne det med at lede efter tabte nøgler i skoven. Hvis du står og roder ved din hoveddør for at komme ind igen, kan det for en politibetjent ligne et indbrudsforsøg.

En uberettiget virusadvarsel kaldes også for en 'falsk positiv'. Den præcise årsag til sådan en advarsel oplyses typisk ikke, men du får ofte en advarsel om, hvad der er årsagen.

I sådanne situationer skal du være forsigtig. Antag, at det er en ægte virus, og følg instruktionerne, men prøv også at få en forståelse for, hvad der præcist udløste alarmen. Ved du, hvilken software du for nylig har installeret?

Tjek om den er pålidelig - og søg på Google for at se, om andre brugere også oplever virusadvarsler. Det kan ofte give dig en idé om, hvorvidt du skal lytte til advarslen eller ej.