Forestil dig, at du vågner op og ikke længere kan logge ind på din Gmail, åbne din kalender i Outlook eller hente billeder fra iCloud.
Det lyder som en teknisk fejl – men hvad nu, hvis det i stedet er et resultat af en politisk beslutning?
Det scenarie bliver nu taget alvorligt i det officielle Danmark.
Ifølge Politiken og Jyllands-Posten. opfordrer beredskabsminister Torsten Schack Pedersen både virksomheder og myndigheder til at forberede sig på muligheden for, at USA kan lukke adgangen til de cloud-tjenester, millioner af danskere og tusindvis af virksomheder dagligt benytter.
Afhængigheden er dyb – og overset
Tjenester som Microsoft 365, Gmail, Google Drive og iCloud er rygraden i det digitale Danmark.
De bruges til kommunikation, dokumenthåndtering, samarbejde og sikker datalagring.
Men de ejes alle af amerikanske techgiganter – og dermed er adgangen til dem underlagt amerikansk lovgivning og politisk klima.
Hvis USA med kort varsel – eksempelvis under en ny administration – besluttede at indføre digitale sanktioner mod EU eller enkeltlande, kunne Google, Apple, Microsoft eller Amazon tvinges til at lukke ned for adgangen.
Små chancer, store konsekvenser
Sandsynligheden er lav, men konsekvenserne kan være enorme.
Eksperter kalder det et potentielt digitalt blackout, der ville lamme alt fra virksomheder og banker til sundhedsvæsen og myndigheder.
Derfor opfordres både offentlige og private aktører til at udarbejde såkaldte "exitplaner" – planer for hvordan man sikrer adgang til sine data og fortsætter driften uden de amerikanske platforme.
Som privatperson kan det være værd at overveje: Har du en offline-backup af dine vigtigste billeder, dokumenter og e-mails?
Hvis ikke, er det måske tid til at tage stilling.