Google har meddelt, at det nu kræver, at alle brugere aktiverer JavaScript, som er et af de mest udbredte programmeringssprog, der gør websider interaktive, for at kunne bruge Google Søgning.
I en e-mail til TechCrunch forklarede en talsperson fra virksomheden, at ændringen har til formål at 'beskytte' Google Søgning bedre mod skadelig aktivitet såsom bots og spam og forbedre den samlede brugeroplevelse.
Talspersonen bemærkede, at mange funktioner i Google Søgning ikke fungerer korrekt uden JavaScript, og at kvaliteten af søgeresultaterne ofte forringes.
"At aktivere JavaScript giver os mulighed for bedre at beskytte vores tjenester og brugere mod bots og nye former for misbrug og spam, samt levere de mest relevante og opdaterede oplysninger," lød det fra talspersonen.
Mange store websites er afhængige af JavaScript. Ifølge en undersøgelse fra GitHub i 2020 anvender 95% af websites sproget i en eller anden form. Men som brugere på sociale medier påpeger, kan Googles beslutning skabe udfordringer for dem, der er afhængige af tilgængelighedsværktøjer, som kan have problemer med visse JavaScript-implementeringer.
JavaScript er også kendt for at være sårbart over for sikkerhedsproblemer. I sin årlige sikkerhedsrapport for 2024 fandt virksomheden Datadog, at omkring 70% af JavaScript-tjenester er sårbare over for én eller flere 'kritiske' eller 'alvorlige' sårbarheder.
Google oplyste til TechCrunch, at 'mindre end 0,1%' af søgninger i gennemsnit foretages af brugere, der har deaktiveret JavaScript. Det er dog ikke et lille antal i Googles skala. Google behandler omkring 8,5 milliarder søgninger dagligt, hvilket betyder, at millioner af brugere søger uden JavaScript aktiveret.
En mulig motivation for Google kan være at begrænse tredjepartsværktøjer, der analyserer Google Søgnings trends og trafik.
Ifølge et indlæg på Search Engine Roundtable fredag begyndte flere 'rank-checking'-værktøjer som angiver, hvordan websites klarer sig på søgemaskiner - at opleve problemer med Google Søgning, samtidig med at Googles JavaScript-krav trådte i kraft.
Googles talsperson ønskede ikke at kommentere på rapporteringen fra Search Engine Roundtable.