Elon Musk står over for en potentielt historisk lønpakke på 55 milliarder dollar (377 milliarder kroner), hvilket kan få stor betydning for Tesla-aktionærerne.
Det uafhængige rådgivningsfirma Glass Lewis har rådet Teslas aktionærer til at afvise lønpakken på grund af dens "overdrevne størrelse" og den udvandende effekt på aktieværdien.
Dommerens afgørelse
I 2018 godkendte Teslas aktionærer en lønpakke, som ikke inkluderer en kontant bonus, men er afhængig af, at Teslas markedsværdi stiger til 650 milliarder dollar over ti år.
Med en nuværende værdi på 571,6 milliarder dollar ifølge London Stock Exchange Group (LSEG), har lønpakken allerede mødt modstand.
Judge McCormick fra Delawares Court of Chancery annullerede lønpakken i januar.
Musk forsøgte derefter at ændre Teslas registreringsstat fra Delaware til Texas, hvilket også blev kritiseret af Glass Lewis.
Kritik og støtte
Tesla har opfordret aktionærerne til at godkende lønpakken.
Teslas bestyrelsesformand, Robyn Denholm, sagde til Financial Times, at Musk fortjener lønpakken for at have opnået ambitiøse mål for omsætning og aktiekursen.
Under Musks ledelse er Tesla gået fra et underskud på 2,2 milliarder dollar i 2018 til et overskud på 15 milliarder dollar.
Desuden er produktionen af elbiler mangedoblet.
Rådgivningsfirmaets anbefalinger
Glass Lewis har også anbefalet, at aktionærerne stemmer imod et genvalg af Musks bror, Kimbal Musk, men støtter et genvalg af James Murdoch fra 21st Century Fox.
Tvisten om lønpakken er blot én af flere udfordringer for Tesla.
Nylige fyringer af 10 procent af medarbejderne, hele Supercharger-teamet og flere ledere har ramt virksomheden.
Nye tider for Tesla
Tesla solgte 1,8 millioner elbiler i 2023 og blev 14. bedst sælgende bilkoncern, men oplever nu et globalt salgstilbagegang.
I Europa er salget det laveste i over et år, og i Danmark er salget faldet fra 5.326 elbiler i de første fire måneder af 2023 til 4.104 i samme periode i 2024.
Teslas storhedstid synes at være ovre, og den stigende konkurrence begynder at tage sin told.