Droneproducenten DJI sagsøger USA's forsvarsministerium

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

21/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DJI, der står bag nogle af de mest populære droner verden over, har lagt sag an mod USA's forsvarsministerium - og det er der en helt særlig årsag til.

Mest læste i dag

Droneproducenten DJI anlagde fredag en retssag mod det amerikanske forsvarsministerium (DoD) på grund af sin optagelse på DoD's liste over 'kinesiske militærvirksomheder'.

En talsperson for DJI forklarede, at virksomheden indgav sagen efter at have 'forsøgt at kommunikere med DoD i mere end seksten måneder' og besluttet, at 'den ikke havde andet valg end at søge hjælp ved en føderal domstol'.

"DJI er ikke ejet eller kontrolleret af det kinesiske militær, og DoD erkender selv, at DJI fremstiller forbruger- og kommercielle droner - ikke militærdroner," udtalte talspersonen ifølge TechCrunch.

Den kinesiske virksomhed blev føjet til DoD's liste i 2022 efter lignende handlinger fra andre statslige myndigheder. I 2020 blev DJI sat på Handelsministeriets såkaldte 'Entity List', der i praksis forhindrede amerikanske virksomheder i at handle med dem.

Året efter blev DJI også sat på Finansministeriets investeringsblokliste på grund af virksomhedens påståede involvering i overvågningen af uighur-muslimer. DJI hævder dog, at de 'intet har med behandlingen af uighurerne i Xinjiang at gøre'.

I dokumenterne til sin retssag siger DJI, at optagelsen på listen har forårsaget 'løbende økonomisk og omdømmemæssig skade, herunder tabt forretning, og at medarbejdere er blevet stigmatiseret og chikaneret'.

Virksomheden hævder, at DoD-rapporten, der begrunder optagelsen på listen, 'indeholder et spredt sæt af påstande, som er helt utilstrækkelige til at retfærdiggøre DJI's betegnelse'.

"Blandt de mange mangler anvender rapporten den forkerte juridiske standard, forveksler personer med almindelige kinesiske navne og baserer sig på forældede fakta og svage forbindelser, som ikke er tilstrækkelige til at fastslå, at DJI er en kinesisk militærvirksomhed," lyder det.

Den påpeger også, at grundlægger og administrerende direktør Frank Wang samt tre tidlige investorer 'tilsammen har 99 procent af virksomhedens stemmerettigheder og cirka 87,4 procent af aktierne'.

Forsvarsministeriet har ikke umiddelbart reageret på TechCrunchs anmodning om en kommentar til, hvorfor de ikke har fjernet DJI fra deres liste. Det betyder også, at de heller ikke har givet en kommentar til det faktum, at DJI nu har valgt at lægge sag an mod DoD.