Mange danskere bruger dagligt ChatGPT som en slags digital hjælper – til alt fra opskrifter og ferieplanlægning til jobansøgninger og kærestebreve.
Men selvom samtalerne kan føles trygge og uformelle, er der visse grænser, du aldrig bør overskride.
Glemmer aldrig helt
Chatbots som ChatGPT er designet til at være hjælpsomme og høflige.
De dømmer ikke, bliver ikke utålmodige – og har altid tid.
Men bag det venlige ydre gemmer sig et system, der kan gemme og lære af det, du skriver – også selvom du ikke tror, det bliver husket.
Derfor bør du tænke dig om, inden du deler noget følsomt. Det skriver Money Review.
Her er de 5 ting, du skal holde for dig selv:
1. Personlige oplysninger
CPR-numre, pasoplysninger, adresser og telefonnumre hører ikke hjemme i chatten. Det gælder også oplysninger om dine børn eller familie.
2. Sundhedsdata
Det kan være fristende at spørge om udslæt eller blodprøveresultater, men ChatGPT er ikke en læge. Brug hellere din egen.
3. Økonomiske informationer
Bankkonti, NemID, kontonumre og investeringsplaner bør du aldrig dele her. Risikoen for misbrug er reel, selvom chatbotten ikke har onde hensigter.
4. Fortrolige arbejdssager
Du bør ikke diskutere forretningshemmeligheder, kundedata eller interne projekter med en chatbot – heller ikke i “arbejdsregi”.
5. Logins og adgangskoder
Selvom du er fristet til at gemme dine koder digitalt, så er det her ikke stedet. Brug i stedet en sikker adgangskode-manager.
ChatGPT er enig
“Der er virkelig god grund til at være påpasselig med, hvad man deler med chatbots som mig,” lyder det fra ChatGPT selv, da den bliver præsenteret for listen.
Kort sagt: ChatGPT er et nyttigt værktøj – men ikke din dagbog. Brug den med omtanke.