Amerikanske politikere raser mod land efter chokerende krav til Apple

Nicolai Busekist

4 dage siden

|

16/02/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
USA har sendt en klar advarsel til Storbritannien. Drop krav til Apple eller det får konsekvenser

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

To amerikanske lovgivere har stærkt fordømt Storbritanniens anmodning om at få adgang til krypterede data, som Apple-brugere globalt gemmer på deres iCloud-tjeneste. De kalder anmodningen 'farlig' og 'kortsynet'.

Senator Ron Wyden og kongresmedlem Andy Biggs har skrevet til den nationale efterretningsdirektør Tulsi Gabbard og advaret om, at Storbritanniens krav truer USA's privatliv og sikkerhed.

De opfordrer hende til at stille et ultimatum til Storbritannien: "Træk jer fra dette farlige angreb på amerikansk cybersikkerhed, eller stå over for alvorlige konsekvenser."

Hvad vil Storbritannien have adgang til?

Storbritanniens krav blev afsløret i sidste uge og gælder for alle data, der er gemt med Apples 'Advanced Data Protection' (ADP).

ADP bruger end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at kun kontohaveren har adgang til de lagrede oplysninger - ikke engang Apple selv kan se dem. Det er en valgfri funktion, som brugerne selv skal aktivere.

Ifølge Washington Post, som først rapporterede om sagen, er kravet fremsat under den britiske Investigatory Powers Act. Denne lov pålægger virksomheder at give oplysninger til retshåndhævende myndigheder, men forhindrer offentliggørelse af sådanne krav.

Den britiske indenrigsminister har afvist at kommentere 'operationelle anliggender'. Apple har heller ikke ønsket at udtale sig, men oplyser på sin hjemmeside, at privatliv er en 'fundamental menneskeret'.

'Et udenlandsk cyberangreb forklædt som politik'

Wyden og Biggs advarer om, at hvis Apple imødekommer Storbritanniens krav, vil det 'undergrave amerikanernes privatlivsrettigheder og gøre dem sårbare over for spionage fra Kina, Rusland og andre fjendtlige nationer'.

De forklarer, at Apple bruger samme krypteringssoftware på verdensplan, hvilket betyder, at en bagdør skabt til britiske myndigheder også vil påvirke amerikanernes data.

"Hvis Apple tvinges til at bygge en bagdør, vil den også ende på amerikanernes telefoner, tablets og computere, hvilket underminerer sikkerheden for både privatpersoner og offentlige myndigheder," advarer de.

Flere cybersikkerhedseksperter og privatlivsaktivister har kritiseret Storbritanniens krav, og organisationen Privacy International kalder det et 'hidtil uset angreb' på privat data.

Tidligere pres fra USA på Apple

Ironisk nok har USA tidligere forsøgt at få Apple til at bryde sin kryptering i kriminalsager. I 2016 nægtede Apple at udvikle software, der kunne give FBI adgang til en gerningsmands iPhone - en sag, der dog blev løst, da FBI selv fandt en vej ind i enheden.

I 2020 afviste Apple også at låse op for en masseskyders telefon, men FBI meddelte senere, at de havde fundet en løsning. Det skriver BBC.

Apple og WhatsApp nægter at oprette bagdøre

Det britiske krav betyder dog ikke nødvendigvis, at myndighederne vil kunne få adgang til alle brugeres data. Ifølge BBC vil Storbritannien kun målrette personer, der udgør en sikkerhedstrussel - ikke foretage masseovervågning.

Apple har tidligere truet med at trække ADP fra det britiske marked frem for at efterkomme myndighedernes krav. WhatsApp, der er ejet af Meta, har også sagt, at de hellere vil blive blokeret i Storbritannien end at svække deres kryptering.

Men selv en tilbagetrækning fra det britiske marked garanterer ikke, at Apple undgår efterlevelse - den britiske Investigatory Powers Act gælder nemlig globalt for enhver teknologivirksomhed, der opererer i Storbritannien.