Vi må krydse fingre for, at det ikke bliver virkelighed.
Lige nu læser andre
De fleste tænker sjældent over det, men en stor del af danskernes digitale hverdag er styret af amerikanske virksomheder.
Fra Apples iOS og Googles Android på vores telefoner til Microsofts systemer i det offentlige – afhængigheden er massiv.
Nu frygter eksperter, at den amerikanske regering kan gribe ind og tvinge techgiganterne til at lukke for adgangen til deres tjenester i udlandet.
Hvad sker der, hvis USA lukker af?
Skulle det ske, vil mange danskere blive ramt øjeblikkeligt.
Læs også
Smartphones med Android eller iOS vil ikke kunne modtage softwareopdateringer, apps i App Store og Google Play vil stoppe med at virke, og cloud-tjenester som Google Drive, iCloud og OneDrive vil blive utilgængelige.
Sikkerhedsopdateringer vil udeblive, og bank-apps kan blive ubrugelige. Selv biler, der bruger Android Auto eller Apple CarPlay, kan miste funktioner. Det skriver Berlingske.
Kan Danmark klare sig uden?
IT-ekspert Torben Rune har tidligere advaret om konsekvenserne af denne afhængighed: “Hvis Apple og Google trækker sig, står vi med et massivt problem. Vi har ingen alternativer.”
Regeringen har dog afvist, at situationen er akut. Minister for Digitalisering har udtalt, at Danmark følger udviklingen tæt, men ikke forventer, at techgiganterne lukker for adgangen.
Hvad kan brugerne gøre?
For danskerne er der få alternativer. Huawei har sit eget styresystem HarmonyOS, men langt de fleste telefoner vil forblive afhængige af amerikansk software.
Hvis konflikten eskalerer, kan Europa blive tvunget til at udvikle egne digitale løsninger – men det vil tage år.