OnePlus har ifølge det finske medie Tivi bedt politiet om statistik over udviklingen i antallet af tyverier af telefoner i Finland. Tallene viser, at antallet af mobiltyverier i Finland er faldet de seneste år, selvom der er blevet indberettet flere tyverier, der er sket i udlandet, til politiet.
I år er der i gennemsnit blevet rapporteret 303 mobiltyverier om måneden til politiet, mens gennemsnittet i 2022 var 388 rapporter om måneden. Tallene inkluderer også butikstyverier. Ifølge politiet sker størstedelen af mobiltyverierne - næsten halvdelen - i Helsinki.
I en pressemeddelelse advarer OnePlus om konsekvenserne af mobiltyverier - især hvis enhedens adgangskode er let at gætte. Ud over at miste selve telefonen er der risiko for identitetstyveri, da mange har vigtige personoplysninger og fx netbankoplysninger på deres smartphone.
"Telefonen indeholder det meste af folks liv, så det er vigtigt at tage backup af vigtige filer og regelmæssigt installere de nyeste sikkerheds- og appopdateringer," siger OnePlus' landechef i Finland, Elias Salmi, om i pressemeddelelsen.
OnePlus har listet en række foranstaltninger, som enhver smartphone-ejer kan tage for at beskytte både deres fysiske enhed og dens data mod tyveri og hacking.
Undgå for simple adgangskoder: Koder som 0000 og 1234 er de første, en tyv vil prøve. Brug også biometriske sikkerhedsmetoder som fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, hvis din telefon understøtter det.
Tag regelmæssig backup: På den måde mister du ikke data, hvis du mister din enhed. På Android-enheder kan du bruge Google Drive, og på iPhones kan du bruge iCloud. Det anbefales også at tage backup af WhatsApp-chatdata via appen.
Beskyt private filer: Der findes apps til både Android og iOS, hvor du kan gemme vigtige oplysninger, du ikke ønsker, at andre får adgang til - selv hvis din telefon bliver stjålet. Disse oplysninger kan beskyttes med en separat adgangskode eller biometrisk identifikation.
Aktivér enhedens lokaliseringsfunktion: Hvis du mister din telefon, kan du finde, låse eller endda slette enheden på afstand. På Android-telefoner kan dette gøres via Google-kontoens 'Find din telefon'-funktion eller via appen 'Find min enhed'. På iPhones findes lokaliseringsfunktionen under iCloud-kontoens Find-funktion.
Hold dine opdateringer ajour: Opdateringer indeholder ofte sikkerhedsforbedringer. Når du køber en telefon, er det en god idé at spørge, hvor længe producenten tilbyder sikkerhedsopdateringer. Ofte udgives de også, efter at der ikke længere tilbydes nye softwareopdateringer til enheden.
Vær forsigtig med at bruge åbne wifi-netværk: At indtaste personlige oplysninger eller bruge netbank på et usikret netværk kan udsætte dig for sikkerhedsrisici. Hvis du ofte bruger offentlige netværk, kan det være værd at overveje at bruge en VPN-tjeneste.