Forskere slår hul på populær myte om mobiltelefoner - 60 procent af danskerne tror på det

Christian Pedersen

6 uger siden

|

07/10/2024
Mobil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu skal du ikke bryde dit hoved med denne myte længere. Læs med her for at få svaret.

Mest læste i dag

En udbredt myte om mobiltelefoner har nu fået et videnskabeligt modspil, da forskere har aflivet en populær opfattelse.

Mange danskere tror fejlagtigt, at deres mobiltelefoner aflytter deres samtaler for at kunne målrette reklamer bedre.

Ifølge en ny rapport fra Internetstiftelsen i Sverige er dette en opfattelse, som deles af over 60 procent af befolkningen i nabolandet, og det samme gør sig gældende i Danmark.

En udbredt misforståelse

Forestillingen om, at telefoner skulle "lure" på vores samtaler, skyldes ofte de præcise og til tider "skræmmende" annoncer, som dukker op efter, at man har talt om bestemte produkter eller tjenester.

Dog viser forskningen, at denne viden ikke stammer fra aflytning, men fra de data, vi selv efterlader gennem søgninger, chathistorik og onlineadfærd.

Stefan Alfredsson, lektor i datalogi ved Karlstads Universitet, understreger, at der ikke er beviser for, at virksomheder som Google og Apple aflytter vores samtaler.

“Jeg tror, at denne myte bygger på et generelt mistillid til store techvirksomheder, og at mange tror, de bliver overvåget, selvom det ikke er tilfældet,” siger Alfredsson. Det skriver Marcus Oscarsson.

Fejlopfattelse skaber mistillid

Den udbredte tro på, at telefoner aflytter samtaler, kan ifølge forskerne have alvorlige konsekvenser for folks tillid til teknologi og digitale tjenester.

Hvis myten får lov at brede sig, kan det forstærke en generel mistillid til techgiganter og skabe en opfattelse af, at de bevidst lyver om deres datapraksis.

Dette kan føre til yderligere forvirring og frygt omkring teknologisk overvågning.

Forskelle på generationer

Interessant nok er der en markant forskel mellem generationerne.

Undersøgelsen viser, at yngre mennesker er mere tilbøjelige til at tro på, at deres telefon aflytter dem, mens kun en fjerdedel af pensionister deler denne opfattelse.