Efterretningstjeneste anbefaler alle med mobiltelefon at gøre dette: "Reducerer risikoen for angreb markant"

Nicolai Busekist

5 timer siden

|

29/04/2025
Mobil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ejer du en mobiltelefon, bør du ifølge en amerikansk efterretningstjeneste sørge for at gøre dette.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Hvis du ikke bruger dette trick, er der en risiko for, at cyberkriminelle og hackere kan ende med at få adgang til din Android- eller iPhone-smartphone. NSA (USA's Nationale Sikkerhedsagentur) understreger, at det er essentielt for at undgå mange former for malware.

Virus kan findes overalt - du kan installere en APK-fil, der er inficeret, eller uforvarende hente malware fra internetsider. Selv det at oprette forbindelse til offentlige WiFi-netværk eller ukendte Bluetooth-forbindelser udgør en risiko.

Det er ligegyldigt, om du har en Samsung, Xiaomi, Huawei eller en Apple-enhed - du kan ende med at blive offer for denne form for kriminalitet, hvis du ikke tager de nødvendige forholdsregler. Der findes naturligvis flere gode tips til cybersikkerhed, man kan følge for at undgå disse situationer.

Alligevel har NSA anbefalet en effektiv og meget let strategi til at forhindre cyberangreb. Denne metode kan være nøglen til at reducere risikoen for, at din telefon bliver inficeret.

Tager få sekunder og kan redde din mobil fra virus

Ifølge en rapport fra Forbes findes der en simpel måde at forhindre cyberkriminelle i at få succes med at overtage din telefon. Det bedste af det hele er, at det ikke kræver hverken installation af ekstra programmer eller tidskrævende avancerede procedurer.

NSA har afsløret det enkle trick, du bør udføre med jævne mellemrum for at gøre det sværere for hackere at gennemføre angreb som spear phishing, callback phishing, ransomware, spyware, zero-click exploits og meget mere.

Det handler ganske enkelt om at genstarte din enhed - men ikke via funktionen 'Genstart'. Du skal slukke telefonen helt og derefter tænde den igen. Selvom det lyder meget basalt, er det faktisk en af de mest anbefalede handlinger for at beskytte sig mod trusler.

Deres guide til den bedste praksis bekræfter, at det at udføre denne handling ugentligt kan være nøglen til at holde ikke-permanent malware væk.

"Trusler mod mobile enheder bliver stadig hyppigere, og deres rækkevidde og kompleksitet vokser. Brugere ønsker at udnytte alle tilgængelige funktioner, men mange af dem prioriterer bekvemmelighed frem for sikkerhed," lyder det fra NSA.

"Denne guide beskriver de skridt, brugere kan tage for bedre at beskytte deres enheder og personlige oplysninger."

Det vil sige, at onde aktører, der påvirker enheden, mens den er tændt, eller udnytter processer som 'zero-click' (hvor virus installeres uden brugerens viden), kan blive afbrudt ved simpelthen at slukke din enhed.

Ofte forsøger hackere at stjæle dine personlige eller bankrelaterede oplysninger for at afpresse dig eller begå andre former for kriminalitet. Derfor er det selvsagt også vigtigt, at du beskytter dine enheder og dig selv bedst muligt.

Med denne handling vil mange af dine bekymringer om sårbarheder blive mindsket. Naturligvis er det ikke et mirakelmiddel, men det er uden tvivl en stor hjælp. Der findes også andre måder at styrke mobilens forsvar på.

For eksempel bør du:

  • Holde operativsystemet opdateret.

  • Undgå automatisk tilslutning til offentlige WiFi- eller Bluetooth-forbindelser.

  • Bruge ekstra beskyttelsesforanstaltninger som stærke PIN-koder eller biometrisk lås.

Det er også vigtigt ikke at klikke på pop-up-vinduer og være meget forsigtig med mistænkelige e-mails fra Gmail og Outlook, da de kan indeholde phishing-forsøg. I en særlig advarsel har FBI fremhævet risikoen ved online filkonverteringsværktøjer, der kan manipulere filer for at skjule malware.

I dag kan angreb komme fra alle sider, og en simpel vane som at genstarte mobilen regelmæssigt kræver ikke den store indsats, men kan gøre en stor forskel.