Dramatisk konflikt kan få store konsekvenser for Android-telefoner

Nicolai Busekist

6 uger siden

|

26/10/2024
Mobil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selskabet, der laver komponenterne til rigtig mange Android-telefoner, har fået et stort problem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Uanset om der står Samsung, Sony, OnePlus, Asus, Motorola eller Xiaomi på din mobiltelefon, er der stor sandsynlighed for, at du inde i telefonen finder en processor fremstillet af det amerikanske firma Qualcomm. Du kender måske indmaden under navnet Snapdragon.

De processorer, de har lavet, er baseret på arkitektur fra Arm, der er et britisk firma, der tilbyder sin teknologi til andre virksomheder, der ønsker at fremstille processorer - eksempelvis Apple.

Men nu står dette firma over for et stort problem. Efter en årelang konflikt har Arm besluttet at opsige hele aftalen med Qualcomm med 60 dages varsel, skriver Bloomberg.

Det betyder, at virksomheden, der leverer komponenter til en stor del af verdens mobiltelefoner, pludselig ikke længere har ret til at producere sine produkter. Og det kan naturligvis vise sig at blive et stort problem for mange producenter af smartphones.

Baggrunden for opsigelsen er, at Qualcomm opkøbte virksomheden Nuvia i 2021, som også havde en aftale med Arm. Nuvia blev ledet af personer, der tidligere havde arbejdet med Apples chips. Ifølge ArsTechnica var formålet med opkøbet at skabe processorer, der kunne konkurrere med Intels og AMD's processorer til almindelige computere.

Ifølge Arm har opkøbet brudt licensaftalen, og Arm har krævet, at Nuvia destruerede de design, der blev skabt før opkøbet. Dette skulle ikke være blevet gjort. ArsTechnica skriver, at konflikten i sidste ende handler om penge. Når Qualcomm bruger produkter fra Nuvia, tjener Arm færre penge.

En talsmand for Qualcomm fortæller til Bloomberg, at de mener, at Arm forsøger at tvinge en aftale igennem med en langvarig partner, og at firmaet er sikre på, at de har deres på det tørre. Ifølge analytikere er det sandsynligt, at de to virksomheder vil nå til enighed.

"Opsigelsen og 60-dages fristen ser ud til at være en forhandlingstaktik for at lægge pres på Qualcomm, så de finder en løsning hurtigere, snarere end at afvente en retslig løsning," skriver JPMorgan-analytiker Samik Chatterjee i en rapport ifølge ZeroHedge.