Svindlere har fået et nyt værktøj i deres arsenal, og denne gang er det MitID-brugere, der står for skud.
Digitaliseringsstyrelsen har netop udsendt en advarsel til alle brugere om en stigning i svindelforsøg, hvor kriminelle udnytter en simuleret MitID-godkendelsesproces til at få adgang til borgeres personlige oplysninger og bankkonti.
Falske beskeder og farlige links
Svindelmetoden går ud på, at brugeren modtager en besked om en nødvendig sikkerhedsopdatering af MitID-appen.
Beskeden indeholder et link til en falsk side, der ligner MitID’s egen godkendelsesproces.
Her bliver ofret bedt om at indtaste både MitID-bruger-ID og andre følsomme oplysninger som CPR-nummer, bankoplysninger og telefonnummer.
En særlig farlig del af svindelnummeret er, at ofret ofte bliver instrueret i at swipe i sin MitID-app.
Hvis brugeren gør dette, kan svindleren få direkte adgang til personens netbank og andre kritiske tjenester. Det skriver digitaliseringsstyrelsen gennem Nyheder24.
Sådan beskytter du dig mod svindel
For at undgå at falde i svindlernes fælde, anbefaler Digitaliseringsstyrelsen følgende:
Tjek linkets troværdighed – Bliver du ledt direkte til en side med MitID-login via et link, bør du være på vagt. Dette er ofte et tegn på svindel.
Vær skeptisk over for hastværk – Hvis afsenderen kræver, at du handler med det samme, er det typisk et svindelnummer. Legitime henvendelser presser sjældent på for hurtig handling.
Læs nøje, hvad du godkender – Tjek altid godkendelsesteksten i MitID og vær sikker på, at den stemmer overens med, hvad du faktisk er ved at gøre.
Er du i tvivl, bør du straks stoppe og afbryde godkendelsen.
Digitaliseringsstyrelsen opfordrer desuden alle til at kontakte afsenderen direkte for at verificere ægtheden af enhver uopfordret MitID-henvendelse.
Nedenunder kan du se et eksempel på svindelmetoden.
Foto: Mit Digitale Selvforsvar