Derfor anbefaler eksperter, at du slukker din mobil i 5 minutter om dagen

Nicolai Busekist

2 dage siden

|

26/05/2025
Mobil
Foto: Shutterstock
Det kan lyde mærkeligt, men det er faktisk en god idé at sørge for at slukke din mobil i fem minutter om dagen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mest læste i dag

Vores smartphones er ikke blot uundværlige i hverdagen - de er også mål for cyberkriminelle. Fordi vi gemmer enorme mængder personlige oplysninger, billeder, adgangskoder og bankoplysninger på dem, er det vigtigere end nogensinde at beskytte sin telefon.

Især spyware - usynlig software, der indsamler data uden tilladelse - udgør en stigende trussel. Derfor er det meget vigtig, at man sørger for at gardere sig bedst muligt mod dette. 

Hvad er spyware?

Spyware er en type malware, der i hemmelighed installeres på din enhed og sender dine oplysninger videre til tredjeparter.

Brugeren opdager ofte intet, mens adgangskoder, placering og samtaler bliver overvåget i baggrunden. Derfor er det afgørende at tage forebyggende forholdsregler mod denne form for digitale angreb.

Sluk telefonen dagligt

Cybersikkerhedseksperter anbefaler, at man slukker sin smartphone helt i mindst fem minutter hver dag. En genstart kan forstyrre spyware og afslutte ondsindede baggrundsprocesser. Selvom det lyder simpelt, kan det være en effektiv måde at sætte en stopper for det på, skriver mediet Clint.

Ifølge eksperter fjerner en genstart midlertidige filer og lukker apps, der måske kører skjult i baggrunden. Det gør telefonen mere sikker. Mange former for skadelig software er afhængige af, at processerne kører konstant. Ved at afbryde den kæde gør man det sværere for spyware at etablere sig.

Når en smartphone slukkes, afsluttes alle aktive processer - også de ondsindede. Det gør det langt vanskeligere for hackere at fastholde adgang. Selv Australiens premierminister Anthony Albanese har offentligt fremhævet vigtigheden af denne enkle vane for at mindske cybertrusler.

Eksperterne er forsigtigt optimistiske

Selvom en genstart kan hjælpe, er det ingen garanti, advarer eksperter som Dr. Arash Shaghagh fra University of New South Wales. Hvis en adgangskode allerede er stjålet, hjælper en genstart ikke. Men det gør det stadig vanskeligere for hackere at fastholde kontrollen.

At beskytte sin telefon handler om at træffe bevidste valg. En genstart er blot ét skridt. Hold din software opdateret, undgå mistænkelige links og brug sikre apps. Jo mere opmærksom du er, desto sværere gør du det for cyberkriminelle.

Ikke al malware fjernes ved genstart

Nogle typer af særlig modstandsdygtig malware, som f.eks. rootkits eller exploit-software, kan overleve en genstart. I sådanne tilfælde kræves en fabriksnulstilling eller professionel gennemgang. Heldigvis er sådanne angreb sjældne - især hvis man er opmærksom i forhold til brugen af sin telefon.

At beskytte sin telefon behøver ikke være kompliceret. En daglig genstart er en enkel vane, der - kombineret med andre sikkerhedstiltag - kan være et effektivt våben mod spionage og cyberangreb. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse, hvilket også gælder i den digitale verden.