Ingen telefoner ser ud til endnu at kunne bruge den funktion, der gemmer sig i den nyeste version af Android.
Lige nu læser andre
Falske 2G-basestationer bruges både af kriminelle og myndigheder, og det er ikke synligt for brugeren af telefonen, når enheden forbindes til dem. Gennem det usikre 2G-netværk kan brugernes opkald, sms’er og placering spores.
Derfor ville det være godt, hvis telefoner kunne advare brugeren om sådanne falske basestationer.
Ars Technica og Android Authority rapporterede i slutningen af sidste måned, at Google i nogen tid har været opmærksom på problemet med falske basestationer og gerne vil gøre noget ved det.
Android 18, som blev lanceret i juni, indeholder en advarsel, der informerer brugeren, hvis enheden er forbundet til et usikkert netværk. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er tale om en falsk basestation.
Læs også
Denne advarsel er dog ikke synlig under normal brug. Ifølge Ars Technica skyldes dette, at Android-telefoner mangler understøttelse af et af Googles abstraktionslag på modem-niveau. Selv Googles egne Pixel-telefoner har ikke denne understøttelse.
Understøttelsen kan dog være inkluderet i fremtidige Android-telefoner, som allerede kommer med Android 16. Ifølge Android Authority kan én af disse telefoner være Google Pixel 10, der forventes at blive lanceret i august.
Men Android-telefoner har allerede nu en nyttig indstilling, som kan forhindre forbindelse til 2G-netværk.
Afhængigt af modellen kan man finde indstillingen ved at trykke på f.eks. Indstillinger > Forbindelser > Mobilnetværk > Netværkstilstand og vælge en netværksindstilling, som ikke inkluderer 2G-forbindelser.
Problemet med falske basestationer er ikke kun teoretisk.
I juni skrev The Guardian om en kinesisk svindler, som havde installeret en falsk 2G-basestation i sin bil og kørte rundt i London. ‘Basestationen’ sendte troværdige svindel-sms’er til alle telefoner, der forbandt sig til den.
I USA har falske basestationer ifølge Ars Technica været populære blandt politiet. I USA kaldes disse ofte for ‘Stingray’, da virksomheden Harris producerer enheder med det navn.
I 2015 skrev Ars Technica, at politiet i et amt i Californien havde brugt sådanne enheder over 300 gange uden at indhente tilladelser. Enhederne har i årevis været genstand for heftig debat i USA på grund af de privatlivsmæssige problemer, de rejser.