Amerikanske efterforskere står over for nye udfordringer, efter at en række beslaglagte iPhones begynder at genstarte uventet i deres laboratorier.
Dette problem, der ifølge mediet 404 Media synes at være relateret til det nyeste iOS 18-system, gør det vanskeligere for forskere at få adgang til vigtige data.
Nogle efterforskningskredse mistænker, at Apple bevidst har implementeret en sikkerhedsfunktion, der beskytter enheder mod adgangsforsøg.
Hvad ligger bag genstarterne?
Når en iPhone genstarter og går i en såkaldt "Before First Unlock"-tilstand (BFU), kræves der en adgangskode for at få adgang, i modsætning til ansigts- eller fingeraftryksgenkendelse.
Dette skaber store problemer for efterforskere, der normalt har lettere adgang til telefoner, der er låst op én gang og derfor befinder sig i en "After First Unlock"-tilstand (AFU).
Særligt problematisk er det, at flere enheder automatisk genstarter, så snart de mister mobilforbindelse, eller når de opbevares i afskærmede beholdere, som man ellers troede ville blokere for omverdenens påvirkning. Det skriver Heise.
Kan funktionen være tilsigtet?
Apple har ikke kommenteret situationen officielt, og det er derfor uvist, om disse genstarter er et tilsigtet træk i Apples fortsatte arbejde med at styrke datasikkerheden.
Virksomheden har dog tidligere taget markante skridt for at beskytte brugernes data, også i forbindelse med anmodninger fra efterforskere.
Funktionen kan måske være en del af Apples generelle strategi om at beskytte persondata – et felt, hvor de gennem årene har sat flere barrierer op.
Konsekvenser for fremtidige undersøgelser
Med denne udvikling står efterforskerne over for nye forhindringer i deres adgang til kritiske data på iPhones.
Om Apple bevidst arbejder på at beskytte enhederne yderligere mod adgangsforsøg, eller om genstarterne blot er en utilsigtet bivirkning af den nyeste softwareopdatering, er endnu uvist.