Smartphonen er blevet en fast følgesvend – også ved spisebordet, på kontoret og til kaffeaftaler med venner.
Selvom den ofte ligger med skærmen nedad og på lydløs, er den stadig til stede.
Men det bør den måske ikke være, viser ny forskning.
En amerikansk undersøgelse fra University of Texas har kastet lys over, hvordan selv inaktiv tilstedeværelse af en smartphone påvirker hjernen.
Studiet er ledet af forsker Adrian F. Ward og afslører, at mobilen kan tappe os for koncentration – uden at vi overhovedet bruger den. Det skriver Chip.
Studiet: Din hjerne arbejder imod sig selv
800 deltagere blev bedt om at løse opgaver, der testede deres evne til at behandle information og bevare fokus.
Deltagerne blev opdelt i tre grupper: Én med mobilen liggende synligt på bordet, én med mobilen i lommen eller tasken – og én hvor telefonen blev efterladt i et andet rum.
Resultatet var markant: De deltagere, der havde mobilen på bordet, præsterede dårligere end de øvrige. Selv når skærmen var slukket, og lyden deaktiveret, var hjernen delvist optaget af telefonens tilstedeværelse.
“Vores mentale energi bruger ressourcer på at undertrykke impulsen til at tjekke telefonen – også når vi ikke gør det aktivt,” forklarer Adrian F. Ward i forbindelse med studiet.
Læg mobilen væk – fysisk og mentalt
Konklusionen er klar: Vil du være til stede og bruge dit fulde mentale potentiale, så er det ikke nok at vende mobilen om.
Den skal helt væk fra rummet.
Næste gang du mødes med nogen – eller dykker ned i krævende arbejde – kan det altså betale sig at efterlade mobilen i tasken. Eller endnu bedre: et andet sted.