Kommune under stor kritik: Har købt 100 kinesiske elbiler til hjemmeplejen

Christian Pedersen

12 uger siden

|

12/08/2024
Elbiler
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette har virkelig skabt en masse reaktioner og oprør på de sociale medier.

Mest læste i dag

Syddjurs Kommune er kommet under skarp kritik efter beslutningen om at købe 100 kinesiskproducerede elbiler til hjemmeplejen.

Denne beslutning, der allerede har resulteret i leveringen af 50 biler til en samlet pris på omkring ti millioner kroner, har skabt ophedede debatter på både sociale medier og i det politiske landskab.

Politisk forsvar for købet

Selvom mange borgere udtrykker bekymring over, at skattekroner bliver brugt på kinesiske varer, står kommunens politikere fast på, at reglerne for udbud blev overholdt til punkt og prikke.

Riber Hog Anthonsen (V), formand for Sundheds- og Ældreudvalget, understreger, at udbuddet er sket i henhold til gældende lovgivning.

Han påpeger, at Vesten allerede har omfattende økonomisk samarbejde med Kina, hvilket gør det svært at undgå kinesiske produkter. Det skriver Lokal Avisen.

Etiske overvejelser og udenrigspolitik

Debatten har også rejst spørgsmål om de etiske konsekvenser af at købe kinesiske produkter, især set i lyset af Kinas menneskerettighedsproblemer.

Enkelte politikere mener, at kommunen bør tage mere stilling til, hvem de handler med, selvom kommuner formelt set ikke kan føre udenrigspolitik.

Jesper Yde Knudsen fra Enhedslisten udtrykker sin bekymring, men anerkender samtidig, at kommunen er bundet af lovgivningen, som sætter strenge begrænsninger for, hvad man kan inddrage i indkøbspolitikken.

En bredere diskussion

Kritikken af købet har sat gang i en bredere diskussion om, hvordan kommuner bør forholde sig til globale handelspartnere, og hvorvidt der skal tages større etiske hensyn i fremtidige indkøbsbeslutninger.

Flere politikere har udtrykt interesse i at tage denne debat op ved de kommende budgetforhandlinger.

Det er klart, at sagen om de kinesiske elbiler i Syddjurs Kommune kan blive en katalysator for ændringer i, hvordan offentlige indkøb fremover skal håndteres, både lokalt og nationalt.