Ifølge virksomheden kan deres nye kvantechip udføre en beregning på fem minutter, som almindelige computere ville bruge 'længere tid på end universets historie' eller 'mindst en milliard år' under de bedst tænkelige forhold.
Siden 1990'erne har flere virksomheder, herunder Microsoft og IBM, arbejdet på at udvikle kvantecomputere. Disse computere kan potentielt løse komplekse problemer inden for medicin, kemi og kunstig intelligens - opgaver, som nutidens computere ikke er i stand til at håndtere ordentligt.
En vigtig komponent i en sådan hypermoderne computer kan være Googles nyeste kvantechip, Willow, som blev præsenteret mandag.
Den har 105 'qubits', der fungerer som byggestenene i kvantecomputere. Qubits er ekstremt hurtige, men også meget skrøbelige. Selv en påvirkning fra et subatomart partikel i rummet kan forstyrre deres funktion.
Jo flere qubits en chip har, desto mere ustabil bliver den. Men Google hævder nu, efter mange års forskning, at have fundet en måde at tilføje flere qubits til en chip, samtidig med at stabiliteten øges. Desuden kan chippen automatisk korrigere fejl, hvilket gør den praktisk anvendelig for første gang.
"Vi har passeret break-even-punktet," udtaler Hartmut Neven, der leder projektet hos Google, ifølge det hollandske medie ED.
I 2019 hævdede Google allerede at have udviklet en meget kraftfuld kvantechip, men IBM udfordrede dengang påstanden. Det viste sig, at en almindelig computer kunne løse samme problem på 2,5 dage, hvilket fik deres præsentation til at falde til jorden.
Denne gang har Google, ifølge dem selv, taget højde for sådanne forbehold i præsentationen af Willow-chippen. Selv under de mest optimale forhold ville en klassisk computer angiveligt skulle bruge en milliard år for at nå samme resultat. Og det er med til at understrege, hvor imponerende den er.