Trend DK
Forside AI Elon Musk i nye problemer: Regering åbner kriminel efterforskning

Elon Musk i nye problemer: Regering åbner kriminel efterforskning

Elon Musk i nye problemer: Regering åbner kriminel efterforskning
Shutterstock

Elon Musk er igen havnet i problemer, men denne gang er det hverken Tesla eller hans politiske karriere, der er roden til problemet.

Lige nu læser andre

De franske myndigheder har indledt en formel efterforskning mod det sociale medie X (tidligere kendt som Twitter) for angiveligt at have manipuleret sin algoritme og deltaget i ‘svigagtig dataudvinding’.

Efterforskningen, som blev iværksat den 11. juli, følger op på rapporter fra januar og har til formål at klarlægge, om platformen har forsøgt at påvirke demokratiske processer, herunder valg i Frankrig. Ifølge anklagemyndigheden bliver X nu betragtet som en ‘organiseret bande’.

I reaktion på efterforskningen har X’s globale afdeling for regeringssamarbejde udgivet en skarp udtalelse, hvor efterforskningen bliver kaldt ‘politisk motiveret’.

Platformen beskylder de franske myndigheder for ikke at respektere retssikkerheden og anklager dem for at føre en sag med et forudbestemt udfald, skriver Engadget.

En central del af efterforskningen involverer et krav fra den franske regering om, at X skal udlevere sin algoritme til anbefalinger samt realtidsdata for alle brugeropslag på platformen.

Læs også

For at analysere dette materiale har Frankrig udpeget en række eksperter, herunder David Chavalarias, direktør for Paris Complex Systems Institute (ISC-PIF), som står i spidsen for den kritiske kampagne ‘Escape X’.

En anden ekspert, Maziyar Panahi, som arbejder som AI-ingeniør ved samme institut, har tidligere samarbejdet med Chavalarias om projekter, der ifølge X udviser ‘åben fjendtlighed’ over for platformen.

X har reageret skarpt på udpegelsen af disse eksperter og udtrykker bekymring for, at deres tidligere holdninger kan påvirke undersøgelsen negativt og skabe en skæv vurdering. Derfor har X besluttet at nægte at give de franske myndigheder adgang til de ønskede data.

Ifølge X udgør sagen et angreb på både virksomhedens ret til en retfærdig behandling og brugernes rettigheder til ytringsfrihed og privatliv. Parlamentsmedlem Éric Bothorel, som leder undersøgelsen, har blandt andet beskyldt X for at manipulere sin algoritme med henblik på ‘udenlandsk indblanding’.

X afviser denne anklage som ‘fuldstændig falsk’ og fastholder, at man ikke har forsøgt at påvirke politiske processer.

Læs også

Flere iagttagere ser sagen som et eksempel på den voksende spænding mellem nationale regeringer og globale tech-giganter – særligt når det kommer til gennemsigtighed, dataetik og beskyttelse af borgernes rettigheder online.

Ads by MGDK