Teknologien til at overvåge vores sundhed bliver stadig mere avanceret med pulsbånd, smartwatches og iltmålere.
Siden lanceringen i sommer er en ny AI-baseret app kaldet Death Clock, der påstås at kunne forudsige den forventede levetid, blevet mere og mere populær. Ifølge Bloomberg er appen blevet downloadet af 125.000 brugere.
Den AI, som appen anvender, er trænet på 1.200 undersøgelser om forventet levetid med samlet set cirka 53 millioner deltagere. Brugeren besvarer en række sundhedsrelaterede spørgsmål om livsstil, herunder kost, søvn, blodtryk, stress og motion.
Forventet dødsdato beregnes
Baseret på brugerens svar beregner appen en forventet dødsdato. Ifølge udvikleren Brent Franson fra firmaet Most Days, som står bag appen, er resultatet en 'ganske betydelig' forbedring sammenlignet med traditionelle forventninger til levetid.
På trods af sit dystre budskab har appen en lys og indbydende brugerflade. Resultatet vises med en humoristisk illustration af Døden med leen og teksten 'Save the date'.
Ud over dødsdatoen lister appen også de mest sandsynlige dødsårsager og tæller ned til dødstidspunktet sekund for sekund. Det skriver mediet Göteborgs-Posten.
Vigtigt for økonomiske beregninger
Forventet levetid er afgørende for mange økonomiske beslutninger, såsom pensionsbehov og forsikringsdækning for livsforsikringer og pensionsfonde, skriver Bloomberg.
USA har en lavere forventet levetid sammenlignet med mange andre lignende lande. Ifølge Bloomberg forudsiger den amerikanske Social Security Administration, at en 85-årig mand i USA har en 10 procents sandsynlighed for at dø inden for et år og i gennemsnit har 5,6 år tilbage at leve.
Men ifølge Brent Franson kan disse forudsigelser ofte være meget unøjagtige. Han hævder, at AI-algoritmer kan levere mere skræddersyede vurderinger gennem en personlig 'dødsklokke'.
"Der findes nok ikke en vigtigere dato i dit liv end den dag, du skal dø," siger Franson til Bloomberg.
Livsstilsråd mod betaling
Længden på dit liv afhænger af mange faktorer. Forskning, herunder nobelprisvinderen Angus Deatons arbejde med Deaths of Despair, viser markante forskelle i levetid blandt fattige og rige amerikanere.
De brugere, der kan betale abonnementet på cirka 519 kroner om året, får også løbende råd om, hvordan de kan forbedre deres livsstil - og måske udsætte dødsdatoen.