Det ti år gamle Windows 10 har endelig mistet sin førsteplads.
Lige nu læser andre
Windows 11, som blev lanceret i 2021, interesserede i starten ikke størstedelen af Windows-brugerne. Så sent som sidste år brugte kun lidt over 30 procent af Windows-brugerne det nye styresystem.
Men ifølge The Verge og Windows Latest er situationen nu ændret. Windows 11 har endelig overhalet sin forgænger Windows 10, som blev lanceret i 2015.
Ifølge Statcounter findes Windows 11 nu på 52,25 procent af de observerede enheder. Andelen af Windows 10 er faldet til 44 procent.
Windows Latest bemærker desuden, at Windows 11 for nylig også er blevet det mest populære styresystem på Steam, hvor spilbutikkens kunder spiller deres spil.
Læs også
Slut med support til Windows 10
Den stigende popularitet for Windows 11 skyldes primært, at det om få måneder vil være det eneste Windows-styresystem med officiel support. I oktober udløber den gratis support til Windows 10.
Man kan dog få et års ekstra gratis support til Windows 10, hvis man kobler sin enhed til en Microsoft-konto og synkroniserer sin ‘Filer’-mappe til OneDrive-skyen.
En computer med Windows 10 vil naturligvis stadig fungere, selv efter at supporten er udløbet. Man kan sammenligne med Windows 7, som blev lanceret i 2009. Selvom supporten sluttede helt i 2020, bruges det ifølge Statcounter stadig på cirka 2,5 procent af de observerede enheder.
Det anbefales dog ikke at blive på Windows 10, da eventuelle sikkerhedshuller ikke længere bliver lappet. Kendte programmer kan også få opdateringer, der til sidst gør, at de ikke længere virker på Windows 10.
Alt har sin pris
Opdatering fra Windows 10 til dets efterfølger er gratis for brugeren. Alligevel kan opdateringen have sin pris, da det ikke er alle Windows 10-computere, som opfylder systemkravene til Windows 11.
Windows Latest minder om, at Microsoft har opfordret sine kunder til at købe Copilot Plus-computere, som understøtter kunstig intelligens-funktioner.
Windows 11 har dog også funktioner, der ikke er blevet modtaget med begejstring. Det kræver f.eks. en Microsoft-konto og internetforbindelse under installationen. Desuden indeholder styresystemet reklamer, som Microsoft kalder ‘anbefalinger’ eller ‘forslag’.
Som bruger af Microsofts produkter er man dog ikke tvunget til at fortsætte. Langt de fleste Linux-distributioner er gratis, og mange af dem har et brugerinterface, der minder meget om Windows, men uden Windows 11’s irriterende reklamer.
Udover vigtige programmer kan man nu også få spil til at køre problemfrit på Linux-enheder, hvilket er afgørende for mange.