Google har tabt en stor sag, der betyder, at de nu skal betale omtrent to milliarder kroner til sine brugere.
Lige nu læser andre
En californisk domstol har vurderet, at Google har indsamlet data fra Android-smartphones uden ejernes klare samtykke. Virksomheden fra Mountain View skal nu betale erstatning til millioner af brugere i delstaten.
I Californien har en jury i San Jose dømt Google skyldig i at have indsamlet personoplysninger fra Android-enheder – endda også selvom de var inaktive.
Resultatet er, at giganten skal betale mere end 314,6 millioner dollars (cirka 2 milliarder danske kroner) i erstatning til omkring 14 millioner berørte brugere i Californien. Denne afgørelse udgør et vigtigt skridt i kampen for beskyttelse af personlige data.
Data overført uden brugernes viden
Læs også
Gruppesøgsmålet, som blev anlagt i 2019 ved den overordnede domstol i Santa Clara, hævdede, at Google udnyttede visse brugerdata uden samtykke – især når enhederne ikke var tilsluttet et WiFi-netværk.
Disse overførsler skete i baggrunden og brugte brugernes mobile dataabonnementer til at sende informationer til Googles servere. Ifølge sagsøgerne blev denne praksis brugt til at forbedre Googles annonce- og korttjenester, uden dog at have en reel gennemsigtighed over for brugerne.
Anklagen fremhævede, at disse dataudvekslinger – diskrete, men konstante – udgjorde en skjult omkostning for Android-brugerne.
Ved at bruge enhedernes mobildata uden udtrykkelig tilladelse pålagde Google sine kunder ‘uundgåelige udgifter’, samtidig med at virksomheden udnyttede oplysningerne kommercielt. Det skriver Les Numeriques.
Google afviser afgørelsen
Google reagerede straks på dommen gennem sin talsmand, José Castañeda. Ifølge ham overser dommen betydningen af disse dataoverførsler, som han mener er nødvendige for Android-systemets funktion, sikkerhed og pålidelighed.
Han understreger desuden, at dataforbruget ved disse overførsler er lavere end ved at sende ét enkelt billede – og at det er dækket af Googles brugervilkår, som accepteres under opsætningen af enheden.
Alligevel udgør denne californiske sag kun én del af en større konflikt. En parallel føderal retssag er i gang og omfatter brugere i de øvrige 49 amerikanske delstater.
Retssagen er planlagt til at starte i april 2026 og kan få langt større konsekvenser for Googles forretningsstrategi og virksomhedens generelle praksis for dataindsamling i hele USA.
En virksomhed under voksende pres
Denne dom føjer sig til en række andre juridiske sager mod Google i USA. For nylig har en føderal dommer udtalt sig imod virksomheden i en såkaldt antitrust-sag, hvor det amerikanske justitsministerium har krævet opsplitning af visse dele af koncernen – herunder søgemaskinen, browseren Chrome og Android-systemet.
Sagsøgernes advokat, Glen Summers, har rost afgørelsen og kaldt den en anerkendelse af, hvor alvorlige Googles metoder er. Google derimod holder fast i sit forsvar og agter at anke sagen. Debatten om persondata, gennemsigtighed og lovgivning er derfor mere aktuel end nogensinde.