Det er ikke sikkert, at du kan stole på din telefon, når den fortæller dig, hvor meget strøm, der er tilbage på den.
Lige nu læser andre
Den batteriprocent, som din smartphone viser, er langt mindre pålideligt, end du tror. En forsker fra South Dakota er derfor ved at udvikle en ny metode, der kan måle langt mere præcist, hvor meget strøm der faktisk er tilbage i dit batteri.
For telefoner og bærbare computere er en upræcis batterimåling mest af alt irriterende, men ikke farlig. Det er en helt anden sag med elbiler eller fly. Hvis en elektrisk helikopter for eksempel pludselig løber tør for strøm, kan det være livsfarligt.
Af netop den grund har Shabbir Ahmed fra South Dakota State University besluttet at udvikle en ny teknik. Han bruger lydbølger til nøjagtigt at måle, hvad der sker inde i lithium-ion-batterier. Det skriver Bright.
Mere præcist sender han ultralydsbølger gennem batteriet ved hjælp af en lille sensor, der fastgøres på ydersiden af batteriet. Denne metode skulle give langt mere præcis information end de nuværende målemetoder.
Læs også
De procenttal, du ser på skærmen i dag, er nemlig kun omtrentlige estimater. Enheder beregner dem ved at måle spænding og strømstyrke, men ifølge Ahmed giver det ikke et fuldstændigt billede af batteriets reelle tilstand.
Hvorfor det betyder noget
Ahmeds metode virker ved at observere, hvordan lithium-partikler bevæger sig inde i batteriet. Når batteriet oplades, samler disse partikler sig i den ene ende, og når det aflades, bevæger de sig til den anden.
Ved at analysere ændringer i lydbølgerne kan han præcist fastslå, hvor partiklerne befinder sig. Teknikken måler også batteriets ‘sundhed’ – altså hvor meget af den oprindelige kapacitet der stadig er til rådighed.
Mange enheder viser slet ikke denne information. Et moderne lithium-ion-batteri mister cirka 20 procent af sin kapacitet efter omkring 1.000 opladningscyklusser. Et ældre batteri, som angives som ‘fuldt opladet’, kan i virkeligheden kun have 80 procent eller mindre af den oprindelige kapacitet.