Den bedste telefon er en telefon, som en tyv ikke kan bruge. Selv efter et tyveri behøver du som ejer ikke at stå magtesløs tilbage.
Lige nu læser andre
Man bør ikke sætte sin lid til at få en stjålet eller tabt telefon tilbage. Men det er muligt at beskytte enheden på flere måder, så en tyv eller en person med onde hensigter kan være nødt til at give op.
PIN-koden på telefonen er et godt udgangspunkt for at øge sikkerheden. Mediet Mikrobitti rapporterede for nylig om en undersøgelse fra Australien, der viste, at mange bruger alt for lette PIN-koder.
Den mest almindelige kode var 1234, som blev brugt af ni procent af deltagerne i undersøgelsen. Også direktøren for DNA Kauppa, Sami Aavikko, advarer om brug af svage PIN-koder.
“Overraskende mange bruger stadig fire nuller eller 1234 som PIN-kode. Ofte er det også fødselsdatoen, som er let at finde frem til via f.eks. Facebook,” fortæller Aavikko i en pressemeddelelse ifølge det finske medie Iltalehti.
Læs også
I stedet for en PIN- eller mønsterkode kan man vælge en mere sikker metode som ansigts- eller fingeraftryksgenkendelse, som mange nyere smartphones understøtter.
Lukning og nulstilling
DNA påpeger i pressemeddelelsen, at man ikke skal være bange for at lukke abonnementet, hvis telefonen er væk – det kan nemlig altid genåbnes. At lukke abonnementet bør være det første, man gør som ejer.
Via internettet kan en stjålet eller mistet telefon desuden også nulstilles og gendannes til fabriksindstillinger. På Apples hjemmeside findes der vejledning til at nulstille en iPhone, som du blot skal følge.
En Android-telefon tilknyttet din Google-konto kan nulstilles på google.com/find/android. Her kan man også se telefonens placering, hvis den er tændt og har forbindelse til nettet.
Hvis telefonen ikke er forbundet til nettet, starter nulstillingen næste gang den kobles på. Vær dog opmærksom på, at denne proces ikke kan fortrydes – heller ikke hvis telefonen skulle dukke op igen.
Cloud og politiet
En tabt telefon kan indeholde mange oplysninger om login og betaling. Hvis disse data kun findes på telefonen, kan det naturligvis være anledning til bekymringer.
Sidste sommer rapporterede det finske medie Mikrobitti om en sag, hvor en iPhone var faldet i en sø, og der blev hyret en dykker til at redde både telefon og data.
Sami Aavikko understreger derfor, at man aldrig bør gemme vigtige oplysninger udelukkende på sin telefon, da man også altid bør bruge cloud-tjenester.
Hvis telefonen er blevet stjålet, bør man selvsagt altid anmelde det til politiet. Til politianmeldelsen skal man kende telefonens IMEI-kode. Den kan findes i telefonens indstillinger under ‘Om telefonen’ eller lignende. Koden står også på salgspakken og ofte også på kvitteringen.